szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GitHub után a Microsoft Store-ba is bekerült a Windows 3.0-val bemutatkozó egykori Windows File Manager újjáélesztett változata. Windows 10-es rendszeren is nosztalgiázhatunk vele.

Megjelent a Windows Store-ban (a Microsoft windowsos alkalmazás-áruházában) az egykori Windows 3.0 fájlkezelője, a Windows File Manager. Ez volt az első grafikus felületű fájlkezelő, amelyen állományokat lehetett elérni, mozgatni, rendezni. A Windows 3.0 után a Windows 95-ben, a Windows 98-ban és a Windows ME-ben is helyet kapott, a Windows NT 4.0-ban viszont a Windows Explorerrel (Windows Intézővel) helyettesítették, bár a File Manager ebben a verzióban még elérhető maradt.

Később lassan feledésbe merült, egészen addig, amíg a múlt évben, néhány hónappal azután, hogy a Microsoft felvásárolta a GitHubot, elérhetővé vált itt a File Manager forráskódja, azokkal a frissítésekkel együtt, amelyek lehetővé tették, hogy a fájlkezelő Windows 10-es rendszereken fusson.

©

A Windows 10-es File Manager app Craig Wittenberg mérnök munkája. Wittenberg 37 évig dolgozott a Microsoftnál szinte minden témán a Word for Windows 2.0-tól kezdve egészen az Azure-ig. A mérnök File Manager átdolgozása során arra törekedett, hogy minél inkább megőrizze a fájlkezelő eredeti megjelenését, és az egykori érzést a vele való munka során. Az appot korábban a GitHubról lehetett letölteni, most viszont már a Microsoft alkalmazás-áruházából is telepíteni lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!