szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA Chandra nevű űrtávcsöve 1000 fényévnél is nagyobb területet felölelő fotót készített a Messier 87 galaxis közepén található fekete lyukról.

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy április 10-e történelmi pillanat volt az emberiség számára. A kutatók két éven át dolgoztak azon, hogy elkészüljön az első fotó egy fekete lyukról, alig több mint egy hete pedig végre előálltak a nagy eredménnyel. Az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) adataiból összeállított kép valóban fantasztikus lett, a NASA azonban most még egy ennél is lenyűgözőbb felvételt mutatott be.

Míg az EHT képe a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja "közvetlen közelről", addig a Chandra űrtávcső által megalkotott fotó megmutatja a terület távolabb eső részeit is. A kutatók szerint az űreszköz a fekete lyuk körüli intenzív mágneses- és gravitációs mező által "kilövelt" részecskéket is látja. Ezek nagyjából 1000 fényévre találhatók a galaxis középpontjától, és úgy ragyognak, mint egy tűzijáték.

©
©
©

És azt tudta, hogy ennek a 29 éves tudós nőnek köszönhetjük a világ első fotóját egy fekete lyukról?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Találó nevet kapott a fekete lyuk

"Díszbe öltözött, feneketlen sötét képződmény" lett a keresztségben. Szerencsére hawaii nyelven ez egyetlen szó, biztosan sok hasonló képződménnyel volt dolguk történelmük során.

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba