szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók szerdán délután hivatalosan is bemutatták a történelem egyik legfontosabb fotóját, amit egy fekete lyukról készítettek.

Bő egy évvel ezelőtt, 2018 februárjában álltak elő először a tudósok azzal, hogy egy tudományos szenzáció küszöbén állunk, hamarosan ugyais elkészül az a fotó, amin az emberiség története során először egy fekete lyuk látható. A kutatók akkor 2018-ra ígérték a fénykép elkészültét, erre azonban egészen mostanáig várni kellett.

©

Az Európai Déli Obszervatórium szakemberei által rendezett, április 10-én kezdődött konferencián a kutatók az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) első eredményeit ismertették. A hálózatot még 2017 áprilisában próbálták ki, amitől azt remélték, az eseményhorizont mögé is beláthatnak vele. Az eszközöket ekkor a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyuk felé irányították. A Nap tömegénél nagyjából 4 milliószor nehezebb objektum a felelős a galaxisunk forgásáért.

A most rögzített kép azonban nem ezt, hanem a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja. Ez a fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

[Így készült a világ legelső fotója a fekete lyukról]

Ahogy azt a felvezetőben is elmondták, a fekete lyukak létezését már Albert Einstein is megjósolta a relativitáselméletében, ám tulajdonságuk miatt (olyan erős gravitációs mezővel rendelkeznek, hogy a fény sem tud belőle kiszabadulni) eddig soha nem láthattuk őket. A mostani, több hónapnyi tudományos munka és egy minden eddiginél fejlettebb technológiának köszönhetően azonban erre is sor kerülhetett.

A képen jól látszik a fekete lyuk eseményhorizontja: ez a határterület, amit a fekete lyukból elinduló fény már nem tud átlépni, vagyis a szöksési sebesség nagyobb, mint a fénysebesség.

©

A szakemberek szerint a fotó nemcsak azért történelmi jelentőségű, mert most előszr láthatja az emberi szem azt, amit egyébként soha nem láthatna, hanem azért is, mert mindez teljesen új felfedezésekhez vezethet a világegyetmet illetően. Mivel a galaxisok és a közepükön lévő szupermasszív fekete lyukak együtt fejlődtek, így tanulmányozása segíthet jobban megérteni az univerzumot.

A tudományos szenzációnak egy magyar szála is van, nemrég ugyanis kiderült, hogy magyar üzemeltetésű weboldalon mutatják meg az emberiségnek az első fotókat egy fekete lyukról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!