szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április 30-án egy konferenciával egybekötött bemutatót szervez a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, ahol a magyar hadseregben használt csúcstechnológiák vonulnak fel.

A történelem során általában a háborús konfliktusok voltak azok, amelyek a technológia fejlődését generálták, az elmúlt évtizedekben azonban ez (szerencsére) megváltozott. Az elmúlt időszakban a polgári felhasználásra szánt eszközök fejlesztése volt az, ami a hadiiparban is megjelent – elég csak a Microsoft csodaszemüvegére gondolni. Hogy ez milyen harcászati eszközök megjelenését segítette elő, azt hamarosan testközelből is megnézhetjük.

A Magyar Honvédség Modernizációs Intézete április 30-án tartja meg azt az ingyenesen megtekinthető angol nyelvű nemzetközi konferenciát Budapesten, amelynek elsődleges célja a katonák kognitív képességeinek fejlesztése. Emellett azonban számos kiállító is érkezik majd a rendezvényre, amelyeknek köszönhetően a modern harcászati eszközöket is megnézhetjük.

A szervezők bejelentése szerint ott lesz például a drónokat fejlesztő BHE Robotics Hungary, amely a BXAP15 típusjelzésű, pilóta nélküli eszközt viszik el a bemutatóra. A 12 kg-os készülék üveg- és szénszálas kompozit műanyagból készül, hajtásáról pedig egy 4200 watt csúcsteljesítményű szénkefe nélküli motor gondoskodik. Erre persze szükség is van, a 12 kg-os drón ugyanis így 5 kg terhet is képes magával vinni.

Emellett ott lesz még egy nagyméretű, távolról vezérelt helikopter is, egy különleges bemutató keretében pedig megtekinthetők lesznek a magyar elitkatonák fegyverei és egyes eszközei is.

Bár az esemény díjmentes, regisztrációhoz kötött, amit ezen az oldalon lehet megtenni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!