szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelek szerint Kína sem akar lemaradni a NASA mögött, hogy saját Hold-bázisuk legyen. Már ki is nézték a területet, ahová felépítenék a szerkezetet.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Kína az év elején már sikerrel teljesített egy olyan missziót az űrben, ami eddig még senkinek sem sikerült: egy űrszondával leszálltak a Hold távoli oldalán. A távol-keleti ország azonban nem áll itt meg, és már azt tervezi, miként építi meg az első Hold-bázist.

A kínai állami Xinhua hírügynökség a napokban számolt be arról, hogy az ország Űrügynökségének vezetője, Zhang Kejian arról beszélt, a következő nagy projektjük a Hold-bázis megépítése lesz. Ennek részeként elindítanák a Csang'o-4 űrszonda utódját, a Csang'o-5-öt, amely a Holdra leszállva kőzetmintát fog gyűjteni, majd visszatér azokkal a Földre. Ha minden jól megy, 2019 végén már útnak is indulhat az űrszonda – írja a BGR.

A bázisról egyelőre nem árultak el túl sokat, annyit viszont tudni, hogy a Hold déli sarkának közelében építenék fel, ami kutatóállomásként üzemelne. Mindezt

10 év leforgása alatt akarják összehozni,

vagyis 2030-ra már állhat az első (kínai) Hold-bázis.

Illusztráció.
©

Hasonló projekten dolgozik egyébként a NASA is. Az amerikai űrügynökség tervei szerint ugyanis a Holdról indulhatna útnak az az egység, amelynek célja a Mars lesz.

Hogy ezek a tervek megvalósulnak-e, az egyelőre még kérdéses, de könnyen lehet, hogy az egyéni megoldások helyett egy több nemzeten átívelő összefogásra lesz szükség, hogy sikerüljön a küldetés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy