szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Harris Poll legfrissebb felmérése bebizonyította, az idősebb generáció tagjai biztonságosabban interneteznek a fiataloknál.

Ha az internet használatáról van szó, a legtöbben valószínűleg ugyanazt a véleményt osztják: a fiatalok sokkal tájékozottabbak ezen a téren, mint az idősebb generáció tagjai. És mivel a kiberbiztonság is az internetezés szerves részét képezi, így ezen a téren is utóbbi korcsoport tanulhat az előbbitől – és nem fordítva. Csakhogy úgy tűnik, ez nem egészen van így.

A Harris Poll 3000 felnőtt bevonásával végzett kutatást az Egyesült Államokban, amiből kiderült, a Z generáció tagjainak (a 16 és 24 év közöttiek) 78 százaléka több szolgáltatáshoz is ugyanazt a jelszót használja – számolt be róla a Mashable. Emily Schechter, a Google Security Home termékmenedzsere szerint mivel a "digitális benszülöttek" nem tudhatják, milyen volt okostelefon nélkül az élet, a kiberbiztonságra is másként gondolnak.

[Ha 8 karakteres (vagy rövidebb) a jelszava, még most változtassa meg]

A felmérésben az 50+-os korosztály teljesített a legjobban: csupán 60 százalékuk használ egy jelszót több helyen, míg a 25-49-es csoport 67 százaléka teszi ugyanezt. Vagyis az idősebbek a jelek szerint elővigyázatosabbak.

A fiatalok az adathalász támadásokkal szemben is túlságosan magabiztosak: a Z generáció tagjainak 71 százaléka állítja, őt nem lehetne csőbe húzni ilyesmivel. Igaz, csupán 44 százalékuk tudja, mit jelent egyáltalán az "adathalász" kifejezés. A 25-49-es és az 50+-os korcsoport ezen a téren egy szinten áll.

[Mutatunk egy pofonegyszerű módszert: nagyon erős jelszót csinálhat, akár több oldalhoz is – és sosem fogja elfelejteni]

Nincs azonban minden veszve a fiatalok internetes biztonsága kapcsán: náluk a legmagasabb a kétlépcsős azonosítás használata (76 százalék), míg a 25-49-es korcsoport áll a második helyen (74 százalék), jócskán a hamardik helyezett 50+-osok (62 százalék) előtt végezve.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe