szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évekkel korábban maga Chris Hughes is sokat tett, hogy a Facebook ne csak egyetemi projekt legyen. Mostanra azonban gyökeresen megváltozott a véleménye.

A Facebook mellett és ellene is szólaltak már fel a vállalatcsoport egykori alkalmazottai, mostanában viszont főleg utóbbi a jellemző. A tiltakozást a WhatsApp egyik alapítója kezdte, aki a törlésre buzdított, válaszul a napokon át tartó adatgyűjtési botrányra.

A "kampány" bár elcsendesedett, nem szűnt meg, ráadásul a Facebook korábbi társalapítója, Chris Hughes véleménycikke újabb löketet adott neki. Az amerikai üzletember ugyanis arról közölt írást a tekintélyes The New York Times-ban, hogy a Facebook óriási kommunikációs erővel bír (így pedig maga Mark Zuckerberg is), ezek miatt pedig cselekednie kell.

Noha Hughes is fontos szerepet játszott abban, hogy a közösségi oldallal idővel pénzt tudjanak keresni, a véleménye mára megváltozott. Szerinte olyan ellenőrizetlen és óriási hatalom összpontosul Zuckerberg kezében, amilyennel még az amerikai kormány sem rendelkezik. Szerinte Zuckerberg egymaga dönthet arról, hogy mit lássanak százmilliók az üzenőfalukon, kiktől kaphassanak az üzenetet, és kikkel léphessenek kapcsolatba.

Hughes saját bevallása szerint csalódott magában, és a Facebookot indító egykori csapatban is, amiért nem voltak elég körültekintőek a jövőt illetően, és bele sem gondoltak, hogy a hírfolyamot rendező algoritmus idővel választásokat befolyásolhat, továbbá nacionalista véleményvezéreknek ad teret.

És aggódom amiatt is, milyen emberekkel vette körül magát Mark

– jelentette ki Hughes, aki szerint cselekedni kell, a Facebookot pedig fel kell darabolni. A társalapító úgy vélekedett, a közösségi oldal egyszemélyben uralja az internetet, határozza meg sokak gondolkodását. Hughes a sorok közt Zuckerbergnek is üzent: szerinte egy kedves fickóról van szó, de haragszik rá, amiért az oldal növekedését a felhasználók adatbiztonságánál is előrébbvalónak tartotta.

A Facebook feldarabolásáról szóló hírek nem újak. Tavaly indult útjára a Freedom from Facebook nevű mozgalom, amely szeretné megtörni az oldal monopol helyzetét. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Nem megy a bevásárlóközpontoknak, Trump a TikTok körül kavar

Radar360: Nem megy a bevásárlóközpontoknak, Trump a TikTok körül kavar

Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Derékig érő vízen is átmehet ez a kisbusz

Derékig érő vízen is átmehet ez a kisbusz