szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Holdba csapódott izraeli szonda miatt az eszköz "rakománya", az emberiség fontos tudnivalóit tartalmazó lemezek is szétszóródtak az égitesten. A kutatók azóta is keresik, csak azt nem tudják, hol kellene.

Technikai és kommunikációs hibák miatt nem tudott landolni a Holdon az izraeli Beresit, az április közepi küldetés ezért sikertelenül zárult

A Beresit érdekessége, hogy nem csak egy sima szonda volt, fontos rakományt vitt magával: ahogy az Elon Musk által felbocsátott Tesla, úgy ezt az eszközt is megpakolták az emberiségről szóló tudnivalókkal, többek közt a Wikipédia másolatával, és több ezer kötetnyi könyv digitális változatával. Az úgynevezett Arch Lunar Library csomag 100 gigabájtnyi adatot tartalmaz, melyeket 25 nikkel lemezen helyeztek el a projekt felelősei.

A pakk ezután került a Beresit fedélzetére, onnan pedig – sikeres leszállás esetén – a Holdra, hogy ha az emberek már nem lesznek, legyen valami nyomunk, amiből következtetni tudnak az életünkre, szokásainkra, és arra, milyen nyelveket beszéltünk. Noha a csomag megérkezett a Holdra, a szonda becsapódásával a lemezek szétszóródtak az égitesten – írta a Mashable.

©

A lemezeket készítő Arch Foundation szerint a csomag biztosan nem sérült meg a szonda darabjaira törésével, mert ilyen helyzetre is felkészítették. Ez azt jelenti, hogy a felküldött adat valahol most is ott van a Holdon, már csak azt kellene tudni, pontosan hol ért földet (illetve Holdat). A csomagot összeállítók viccesen meg is jegyezték, hogy a lemezek szétszóródásával egy könyvtárat hoztak létre a Holdon.

Az ötletgazdák egy online elérhető dokumentumban foglalták össze a történteket, illetve minden olyan információt, amely a csomag megtalálásához vezethet. Aki érez magában késztetést, illetve jó volt matekból, akár azonnal csatlakozhat a kincsvadászathoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!