szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A természetes anyagok szerkezetét utánzó habszivacsot fejlesztettek ki kínai tudósok, melynek segítségével különválasztható egymástól a víz és az olaj, vagyis alkalmas az olajszennyezés elhárítására.

A víz és az olaj különválasztása súlyos kihívást jelent a világszerte egyre nagyobb mennyiségben keletkező ipari szennyvíz, valamint a természetes vizeket szennyező olajfoltok miatt. Az olajszennyezés elhárításárának hagyományos módszerei, köztük az égetés és a szűrés energia- és időigényesek, valamint további környezetszennyezést okozhatnak.

Az északkelet-kínai Csöcsiang tartományban Ningbói Anyagtechonlógiai és Mérnöki Tudományok Intézetének kutatói olyan biomimetikus, vagyis a természetes anyagok tulajdonságait utánzó polipropilén habszivacsot fejlesztettek ki, amely szerkezetének köszönhetően hatékonyan választja külön a vizet és az olajat.

A Chemical Engineering Journal című lapban közölt tanulmány szerint a méhsejt mintázatú habszivacs belseje csőszerkezetű, a tesztek során rendkívül jó nedvszívó- és szűrőképességet mutatott.

A habszivacson átvezetett olajos víz pillanatok alatt átszűrődik és tisztán távozik, miközben a szivacs magába szívja az olajat. Gyorsasága mellett a módszer előnye, hogy az anyag könnyen előállítható, olcsó és környezetbarát, vagyis nagy lehetőségeket rejthet magában az olajszennyezés elleni küzdelemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Szlávik János: Ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek

Szlávik János: Ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének