szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az elhasznált kávékapszulák után keletkező hulladék nem kevés, egy új kutatás szerint ez a fajta kávéfogyasztás még mindig kevésbé ártalmas a környezetre, mint az alternatív kávéfőzési módszerek.

A kapszulás kávék és a környezetszennyezés kéz a kézben járnak – az utóbbi időben egyre több helyen olvasni erről. A téma azonban bonyolultabb, mint gondolnánk, sőt: a kapszuláskávé-fogyasztás valójában kevesebb gondot okoz a környezet szempontjából, szemben például a filterkávéval – idézi a svédországi KTH kutatását a Wired.

A szakemberek szerint a filterkávé környezeti hatása rosszabb, mivel az a technológia több kávébabot használ el egyetlen csésze elkészítéséhez. (A filter nagyjából 7 grammot igényel, a kapszulás kb. 5,7 grammot.) Egyetlen csésze persze nem okoz világvégét, ha azonban nagyobb tételben gondolkodunk, már más a helyzet: évente több milliárd csésze kávé fogy, így a termesztendő, betakarított, feldolgozott és szállított szemes kávé mennyisége sem kevés, nem beszélve a víz felmelegítéséhez szükséges villamos energiáról.

Az angliai University of Bath vegyészmérnök professzora, Alf Hill korábban arra vállalkozott, hogy a kávé előállításának teljes folyamatát végigkíséri, a babok megsemmisítésétől a hulladék ártalmatlanításáig. Kutatása során arra a kereste a választ, hogy a kávéfogyasztás különféle módjai közül melyek a legrosszabbak a környezetre gyakorolt hatásukat nézve. A csapat azt találta, hogy az instant kávé jelenti a legkisebb gondot, a kapszulák kerültek a második, míg a szűrős vagy csepegtetős kávék a harmadik helyre.

©

A kutatás elvégzését segítő speciality kávézó tulajdonosa és baristája, Maxwell Colonna-Dashwood szerint annak ellenére, hogy sok tanulmány elismeri, a csepegtetős kávék nagyobb gondot jelentenek a környezet számára, mint a kapszulák, a fogyasztók nem hajlandók róla tudomást venni. Arra összpontosítunk, hogy a "kapszulák megölik a bolygót", holott a kávéfogyasztás igenis fenntartható módjáról van szó. Alf Hill szerint a kapszulák azért is környezetbarátabbak, mert az ilyen kávéfőzők eleve egy adaghoz szükséges vízmennyiséget melegítenek fel, vagyis a pazarlás is kisebb.

Afelől viszont semmi kétség, hogy az elhasznált kapszulák után keletkező hulladék igen sok. A Wired idézi az Euromonitor számait, amelyek szerint 10 év alatt 20,7 millióra nőtt az eladott kapszulás kávéfőzők száma az Egyesült Államokban. Ez óriási növekedés, főleg, ha azt nézzük, 2008-ban még csupán 1,8 millióról lehetett beszélni. Mostanra az amerikai háztartások több mint 40 százaléka rendelkezik ilyen masinával, míg a brit fogyasztók egyharmada.

A kapszulák egyre növekvő népszerűsége a gyártókat is környezetkímélőbb megoldások fejlesztésére sarkallja. Létezik már komposztálható kávékapszula is, amely a műanyag tárolókat igyekszik kiváltani. A papíripar egyik melléktermékét, a lignint használó kapszulák érdekessége, hogy néhány hét alatt teljesen megsemmisülnek a komposztban – miközben ugyanúgy megőrzik a kávé frissességét, mint a műanyagba csomagolt társaik.

Egy új kutatás azonban azt állítja, az újrahasznosítható, alumíniumból készített kapszulák ennél is környezetbarátabbak, mivel sohasem keletkezik belőlük hulladék: ha a kapszulák kiürülnek, a visszaküldésük után a gyártó újratölti azokat.

Más kérdés, hogy maguk a kutatók is elismerik, a felmérés azért több feltételezésen alapul, és ha ezek nem így teljesülnek, úgy az eredmény is változhat. Így például más lenne a helyzet, ha a filteres kávé alapanyagát nem előbb Lisszabonba szállítanák hajóval, majd onnan teherautóval vinnék Svédországba, hanem egyből oda érkezne. Továbbá az sem egyértelmű, hogy milyen hatása van a darálásnak, illetve az így elfogyasztott energiának. A kapszulákhoz ugyanis finomabb kávé kell, mint a filteres fogyasztáshoz, ami nagyobb fogyasztást jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Megöli a kávét a klímaváltozás

Kipusztulás fenyegeti a vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát a klímaváltozás miatt. A kutatók szerint a sokasodó rovarkártevők és az erdőirtás is közelebb visz minket egy kávé nélküli világhoz.

„Bőgjenek hát a motorok”, üzente Orbán Hajdúnánásnak a sávolyi lebőgés után

„Bőgjenek hát a motorok”, üzente Orbán Hajdúnánásnak a sávolyi lebőgés után

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Beperli korábbi vezérigazgatóját a McDonald’s

Beperli korábbi vezérigazgatóját a McDonald’s