szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kaliforniai Cnex nevű startup-cég szerint Eric Xu, a Huawei elnöke arra utasította a vállalat mérnökeit, hogy információkat lopjanak az amerikai cégtől.

Nem elég, hogy a Huawei igen szorult helyzetbe került az elmúlt napok történései miatt – ezekről itt írtunk bővebben – most más téren is meglehetősen negatív színben tűnik fel a kínai cég. A vállalat elnökét, Eric Xut ugyanis azzal vádolják, hogy üzleti titkok ellopásában segédkezett.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a kaliforniai Cnex Labs nevű startup-cég – aminek egyébként egy volt Huawei-alkalmazott a társalapítója – pert indított a Huawei ellen. A cég szerint Xu arra utasította a vállalat mérnökeit, hogy tanulmányozzák a Cnex műszaki adatait. Az egyik mérnök ezután potenciális ügyfélként jelentkezett be, hogy megismerje a cég által őrzött információkat. Emellett titokban a Xiamen Egyetemről is információt kellett gyűjteniük, az intézmény ugyanis számítógéphez tartozó memóriákat szerzett be a Cnextől.

A lap szerint a Huawei ügyvédei elismerték, hogy Xu információkat kért a Cnexről, de állítják, üzleti titkokat nem loptak.

A Huawei egyébként 2017-ben perelte be a cég volt alkalmazottját, a Cnex-társalapító Yiren “Ronnie” Huangot, mert szerintük az ő szabadalmaikat használta fel a szakember a cég beindításához.

A tárgyalás június 3-án kezdődik Texasban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!