szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A La Liga nevű focis alkalmazás a telefon mikrofonját használva lehallgatta szurkolóit, hogy kiderítse, melyek azok a kocsmák, ahol a szükséges licenc nélkül közvetítenek mérkőzéseket.

A Facebook kapcsán újra és újra feljön az a találgatás, hogy a közösségi oldal vajon lehallgatja-e a felhasználóit. A híresztelést legutóbb maga Mark Zuckerberg cáfolta meg, ez azonban nem jelenti azt, hogy mert ők nem csinálják, másnak mindez ne jutott volna eszébe.

A spanyol sajtóban néhány órája futótűzként ment körbe a hír, amely szerint a népszerű La Liga focis alkalmazás a telefon mikrofonja segítségével lehallgatta felhasználóit. Az alapvetően statitisztikák és meccseredmények nyomon követésére szolgáló app saját bevallása szerint puszta jó szándékból tette mindezt: így próbálta felderíteni azokat a helyszíneket, ahol a szükséges licencek nélkül sugároznak közvetítéseket.

A hallgatózós technika a Shazam zenefelismerőhöz hasonlóan működött: a hangok rögzítése után elemezte azokat, majd a telefon helyzetéből kinyert adatokkal összevetve megpróbálta kikövetkeztetni, mely kocsmákban vetítenek illegális módon. A La Liga a hírekre reagálva hangsúlyozta, hogy az alkalmazása nem titokban dolgozott, az ugyanis engedélyt kért mind a mikrofon, mind pedig a GPS használatához. Erről állításuk szerint tájékoztatták is a felhasználókat az alkalmazásba épített szerződésben, ami az app megnyitása után automatikusan megjelent a képernyőn.

A spanyol hatóságok azonban másként látják a történteket. Szerintük a La Liga nem erőltette meg magát, hogy megfelelően informálják a letöltőket, ezért 250 ezer eurós, nagyjából 80 milliós adatvédelmi bírságot tettek a nyakukba. A La Liga közölte: nem fogadják el a döntést, és a tervek szerint fellebeznek majd ellene. Azt is állították, hogy a hatóság félreérti az egész helyzetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe

Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe

Szuperlapos 715 lóerős olasz sportkocsi született

Szuperlapos 715 lóerős olasz sportkocsi született

65 koronavírusos beteg hunyt el, 3286 új fertőzöttet regisztráltak

65 koronavírusos beteg hunyt el, 3286 új fertőzöttet regisztráltak