szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 30 millió forintra büntette a Sziget és a VOLT fesztivált is szervező Sziget Kulturális Menedzser Irodát. Az ok: jogszerűtlen adatkezelés.

Éveken át nem úgy kezelte a fesztiválozók adatait a beléptetéskor a Sziget Kulturális Menedzser Iroda, ahogy azt kellett volna, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 30 millió forintra büntette a Sziget és a VOLT fesztivál szervezőjét – derül ki a hatóság csütörtökön megjelent határozatából.

A NAIH-hoz 2016-ban érkeztek jelzések a panaszosoktól, akik a rendezvényekre való beléptetés gyakorlatát sérelmezték. Egész konkrétan azt, hogy beszkennelik a vendégek személyi igazolványát, továbbá azt, hogy nem tájékoztatják megfelelően az érintetteket az adatkezelés körülményeiről, így arról, hogy milyen célból és mennyi ideig kezelik a személyi igazolványokról készített másolatot, azt mire használják fel. A vállalkozás fenntartotta magának a jogot, hogy ha az érintett fentiekhez nem adta meg hozzájárulását, attól megtagadhatták a belépést.

A Sziget Zrt. válaszában többek közt arra hivatkozott, hogy a nagy létszámú rendezvények terrorfenyegetettsége magasabb, mint más rendezvényeké, mely fokozottabb körültekintést igényel mind a szervezők részéről, mind nagyobb feladatot jelent akár a TEK számára is a terrorizmus elleni, törvényben meghatározott feladataik végrehajtása során. Azonban hangsúlyozták, hogy a személyes adatokat kezelő beléptető rendszernek és működtetésének meg kell felelnie az adatkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

A NAIH 2016 júniusától 2018. május 24-ig, majd pedig a 2018. május 25. után szervezett rendezvények kapcsán állapított meg jogsértéseket. A hatóság szerint 2016. június 1. napjától 2018. május 24. napjáig terjedő időszakban szervezett rendezvényeken alkalmazott beléptetési gyakorlat során megvalósított adatkezelés nem megfelelő jogalap alapján történt, nem felelt meg a célhoz kötöttség elvének, továbbá az érintettek nem kaptak megfelelő előzetes tájékoztatást.

A NAIH megállapította azt is, hogy 2018. május 25. napját követően szervezett rendezvényeken alkalmazott beléptetési gyakorlat során megvalósított adatkezelés nem megfelelő jogalap alapján, és a célhoz kötöttség és az adattakarékosság elveinek megsértésével kezelte az érintettek személyes adatait.

A hatóság a 30 milliós bírság kiszabása mellett azt is elrendelte, hogy a Sziget Zrt. a beléptetés során alkalmazott adatkezelési gyakorlatát hozza összhangba az általános adatvédelmi rendelet szabályaival.

Az üggyel kapcsolatban a Media1.hu megjegyzi: a 30 millió forint összegű bírságot csak a 2018. május 25., azaz a GDPR rendelet hatálybalépése utáni időszakra rótta ki a NAIH, a korábbi időszakban történt jogsértések esetében a hatóság a további bírság kiszabásától eltekintett, tekintettel többek között az azóta eltelt időre.

A Sziget Zrt. a hírre reagálva közölte: nem értenek egyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság határozatában foglaltakkal, ezért a megadott határidőn belül bírósági felülvizsgálatot kezdeményeznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Most ezzel a telefonnal lehet a legjobb fotókat csinálni

Most ezzel a telefonnal lehet a legjobb fotókat csinálni