Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

A sok magyar felhasználót érintő facebookos és instagramos tiltáshullám ellen maguk a netezők is tehetnek valamit – hogy ér is valamit, az már más kérdés, de rosszabb biztos nem lesz tőle.

Hétfőn kezdődött, de az elmúlt órákban befutott olvasói jelzések alapján még kedden is tart a Facebook és az Instagram rejtélyes fióktörlési hulláma, ami időközben több furcsa epizóddal bővült. A helyzet súlyosságot jól mutatja, hogy a probléma az 50 legnagyobb magyar Facebook-oldalt is érinti.

Bár ismereteink szerint a közösségi oldal már vizsgálódik az ügyben, a nem szokványos helyzet ellen maguk a felhasználók is tehetnek valamit. Érdemes azonban leszögezni, hogy ezek önmagukban valószínűleg nem orvosolják majd a problémát, de rosszabbat biztosan nem csinál senki. Aki tehát még nem élt velük, és érintett a mostani gubancban, a következő mankókra támaszkodhat, hogy visszakérje letiltott/törölt fiókját.

A Facebook magyar nyelven is elérhető oldalán átlátható mód mutatja be, mi okból tilt le fiókokat. Ugyanitt a fiók visszakérésére és felülvizsgálatra is lehetőséget adnak. A visszaállítást erre a linkre kattintva lehet kérni. Fontos, és erre a Facebook is felhívja a figyelmet, olyan számítógépet vagy mobiltelefont használjon a procedúrához, amelyet már előzőleg is használt bejelentkezésre.

Van egy másik segítség is, ez a felülvizsgálat, amit akkor érdemes kérni, ha a felhasználó úgy véli, a fiókot tévedésből tiltották le. Az ellenőrzés ezen az űrlapon érhető el.

A rejtélyes tiltási hullámban ugyancsak érintett Instagram is kínál ilyen mankókat, hogy a letiltott fiókunkat visszaszerezzük. (Ennél is érdemes megjegyezni, hogy a folyamat közel sem biztos, hogy ér is valamit, ugyanakkor egy próbálkozást megérhet.) Erre az oldalra kattintva egy űrlap kitöltésével igazolhatja, hogy a fiókját tévedésből inaktiválták. A nevét, e-mail-címét és Instagram-felhasználónevét is meg kell adnia.

A törlési hullámot kihasználva csalók nemrég valótlan üzenetek terjesztésébe kezdtek, amit sajnos egyre többen továbbítanak. Pedig nagyon nem kellene.

Ha kíváncsi az ügy fejleményeire, figyelje (vagy figyeltesse) a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől elérhetők a zenészeket és NER-vállalkozókat egyaránt segítő raktárkoncertek

Hétfőtől elérhetők a zenészeket és NER-vállalkozókat egyaránt segítő raktárkoncertek

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Dömötör szerint ha a háziorvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyen van

Dömötör szerint ha a háziorvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyen van