Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az 50 legnagyobb rajongótáborral rendelkező hazai vonatkozású Facebook-oldalból 47 követőinek száma csökkent egy nap alatt.

Nem egyedi esetek állnak a hazai facebookozók által hétfő óta jelzett tiltások mögött – ezt támasztja alá az adatsor, amit az egyik legismertebb közösségimédia-analitikai platform adatbázisából gyűjtöttünk ki.

A Socialbakers egy oldalon listázza ki a legnagyobb hazai vonatkozású Facebook-oldalakat. A top 50-ből 47 oldal rajongóinak száma csökkent hétfőről keddre. Az első helyen álló Norbi Update 1734, a második helyen álló Tibi atya 5599 rajongót veszített, a kilencedik Túró rudit 3579 emberrel kevesebben kedvelik a Facebookon. A Gondoltad volna? oldal követői 5357-tel lettek kevesebben. Orbán Viktor "támogatottsága" hirtelen 1473 fővel csökkent, Vona Gáboré 1917 emberrel.

[Egyre furcsább sztorik kerülnek elő a Facebook-tiltásról]

Több százezres – a tíz legnagyobb esetében egymilliónál is több – lájkolóval rendelkező oldalakról van szó, tehát egy pár ezer fős csökkenés elsőre nem tűnik nagy veszteségnek. De érdemes figyelembe venni azt, hogy az ilyen kaliberű Facebook-oldalak rajongóinak száma jellemzően szinte folyamatosan emelkedik. Már csak azért is, mert a nagy, jelentős bevételt termelő oldalak üzemeltetői hirdetésekkel is folyamatosan növelik a tábort. Ezt belekalkulálva látható, hogy sok (még több) ezer felhasználó tűnt el hirtelen. Illetve az sem szokványos, hogy az 50 legnagyobb figyelmet kiváltó oldalból hirtelen majdnem mindegyik iránt csökkent a felhasználók érdeklődése.

A HVG oldalán egy nap alatt 400-zal lettek kevesebben. A legtöbb "unlike" forrásaként a rendszer a "Suspicious Facebook accounts removal” sort tünteti fel. Ebből arra következtethetünk, hogy ahogy nálunk, úgy másoknál is azért csökken az oldal követőinek száma, mert a Facebook gyanús felhasználói fiókokat töröl a rendszeréből.

[Ordas nagy kamu terjed a Facebook-tiltásokról, tovább ne küldje]

Logikusnak tűnhet a magyarázat, hogy valóban kamu felhasználói fiókokat automatán üzemeltető lájkfarmot iktatott ki a rendszerből a Facebook. Lehet, hogy ez így is van, viszont akkor is kérdés, hogyan keveredett az ügybe sok olyan fiók, amely mögött valódi emberek állnak – hiszen tucatjával kapjuk tőlük a leveleket és százával a hozzászólásokat. Néhány történet alapján az is elképzelhető, hogy többen figyelmetlen kattintás után keveredtek az ügybe, ami után egy rosszindulatú programnak adtak engedélyt a fiójukhoz való hozzáféréshez. De ez egyelőre csak teória.

A közösségi oldal üzemeltetőitől továbbra sem kaptunk választ. Ha értesülni szeretne a Facebook válaszáról és a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megsérült gázvezeték okozhatta váli hőlégballon-tragédiát

Megsérült gázvezeték okozhatta váli hőlégballon-tragédiát

Parti Nagy Lajos: Örülök, hogy van a hvg360!

Parti Nagy Lajos: Örülök, hogy van a hvg360!

Itt vannak az árak: ennyibe kerülnek majd a PS5-ös játékok és kiegészítők

Itt vannak az árak: ennyibe kerülnek majd a PS5-ös játékok és kiegészítők