szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy 1200 röntgenfelvételt vizsgáltak meg abban a kutatásban a szakemberek, melyből kiderült, a testünk igyekszik kompenzálni, hogy állandóan előrehajtjuk a fejünket.

Mostanra unalomig ismert közhely lett, hogy az okostelefonok használata gyökeresen változtatta meg az életünket: kihat a munkavégzésünkre, a bioritmusunkra, az étkezésünkre, a kommunikációnkra, és sok minden másra is. Egy ausztrál kutatócsoport szerint azonban ezeknél van egy sokkal fontosabb változás is, ami a testünkben megy végbe.

Az ausztrál Sunshine Coast Egyetem kutatói egy különös dologra lettek figyelmesek: a biomechanikai kutatás során azt tapasztalták, hogy az alanyok koponyájának hátsó részén egy apró, szarvszerű csontkinövés jelent meg – számolt be róla a The Washington Post. Ennek oka a szakemberek szerint az lehet, hogy a nyakat túl nagy terhelés éri akkor, amikor előredöntjük a fejünket – például azért, mert az okostelefon kijelzőjét nézzük. A szervezet ezt igyekszik kompenzálni, és hogy elossza a terhelést, egy apró csontkinövéssel igyekszik azt egyensúlyba billenteni.

A kutatók az ilyen kinövést a fiatal felnőtteknél észlelték a leggyakrabban, ami szerintünk az okostechnológia használatával áll összefüggésben. A szakemberek szerint ez az első, kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy a különböző kütyük fizikailag is hatással vannak az életünkre.

©

A kutatási eredményt nagyjából egy évvel ezelőtt publikálták, a nyilvánosság viszont csak azután kezdte megismerni azt, hogy a BBC nemrég feldolgozta. David Shahar – aki nemrég doktorált a fent említett ausztrál egyetemen – szerint a képződmény egy súlyos alakváltozás jele lehet, ami krónikus fej-, nyak- és hátfájáshoz vezethet.

A kutatás nagyjából három évvel ezelőtt kezdődött, amikor 218, 18 és 30 év közötti páciensről készült röntgenfelvételen arra lettek figyelmesek, hogy az alanyok 41 százalékánál figyelhető meg csontkinövés a koponyán. Mindez a férfiak körében gyakoribb volt.

Ezt a kutatást aztán kibővítették, melyben 1200, 18 és 86 év közötti páciens röntgenfelvételeit vizsgálták meg. Ezek alapján azt tapasztalták, hogy a kor előrehaladtával a kinövés kevésbé figyelhető meg, vagyis nem igaz az, hogy a "pluszcsont" az időseknél jelenne meg elsőként.

Shahar szerint egy ilyen kinövés nem egyik napról a másikra jelenik meg, ami arra utalhat, hogy már egészen fiatal korban elkezdődött a fej helytelenül tartása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek