szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgozó kutatóknak először sikerült mesterségesen megtermékenyített embriót beültetni egy nőstény orrszarvúba. Az embrió már el is kezdett növekedni.

Tavaly márciusban gyakorlatilag megpecsételődött az északi szélesszájú orrszarvúak sorsra. A Föld utolsó hím példánya, a 45 éves Sudan elpusztult, így már csak két nőstény – a lánya és az unokája – maradt életben egy kenyai rezervátumban. Az alfaj vadonban élő példányai már 2008-ban kihaltak.

2018 júliusában aztán felcsillant a remény, hogy talán mégsem hal ki a faj. Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet (IZW) munkatársa és kutatócsoportja akkor bejelentette, a világon elsőként végzett sikeres "orrszarvú-lombikprogramot", a megtermékenyített sejtekből embriók fejlődtek ki. A neheze, vagyis a beültetés azonban még hátra volt.

©

Most azonban azt közölték, a procedúra sikeres volt: az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgozó kutatóknak először sikerült mesterségesen megtermékenyített embriót beültetni egy nőstény orrszarvúba a faj megmentésére létrehozott program keretében.

A lengyelországi Chorzów állatkertjében végezték el a beültetést a múlt hónapban – közölte Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa, akinek kollégáival tavaly sikerült először hibrid embriókat létrehozniuk egy északi szélesszájú hím lefagyasztott spermájával és egy európai állatkertben élő déli szélesszájú orrszarvú petesejtjével, ezek ugyanis a tudósok szerint egymással közeli rokonságban álló alfajok.

©

Az ultrahangvizsgálatok azt mutatják, hogy a beültetett embrió elkezdett növekedni, de kisebb a vártnál, és még nem tudni, hogy megtapad-e a méhfalban – tette hozzá a kutató.

"Ez az első pozitív bizonyíték arra, hogy sikeres lehet az elméletben általunk kigondolt eljárás" – mondta Hildebrandt.

A kutatócsoport most a kenyai kormány engedélyére vár, hogy a két utolsó nősténytől petesejtet nyerhessenek laboratóriumi megtermékenyítéshez, amelyet béranyaként szolgáló déli szélesszájú nőstény méhébe ültetnének be. Azon is dolgoznak, hogy kimúlt rinocéroszok bőrsejtjeiből petesejtet vagy spermát fejlesszenek, ezt az eljárást azonban még csak egerek esetében végezték.

©

"Sok technikai problémát kell még megoldanunk, amihez idő kell" – mondta Cesare Galli, a lovak mesterséges megtermékenyítésére szakosodott, olaszországi székhelyű Avantea cég munkatársa. A szakértők korábban úgy vélték, hogy alig három éven belül elérhetik a céljukat.

A német kormány a héten bejelentette, hogy négymillió euróval (1,2 milliárd forint) támogatja a programot.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3 milliárdért pályázhatnak a kutatók az ITM-nél

3 milliárdért pályázhatnak a kutatók az ITM-nél

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól