szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felfedte az igazságot az amerikai elnök: Trump szerint rosszul látjuk helyzetet, nem az orosz propaganda miatt kell aggódni, valójában a technológiai cégek azok, amik nagy veszélyt jelentenek a világra.

Nem az orosz hackerek és az általuk terjesztett propaganda, hanem a technológiai cégek jelentenek veszélyt a 2020-as elnökválasztásra – erről beszélt lényegében Donald Trump amerikai elnök egy telefonos interjújában a minap, melyről az amerikai sajtó mellett a Politico is hírt adott.

Az amerikai elnök nemrég maga jelentette be, hogy jövőre is ringbe száll a posztért, az interjúban pedig ezzel kapcsolatos kérdésekkel bombázták őt. Egy ponton azonban fordult a beszélgetés, és Trump a technológiai cégek ekézésébe kezdett: szerinte ezek a vállalatok továbbra is komoly veszélyt jelentenek a világra, és így a 2020-as elnökválasztásra is.

Az elnök meg is nevezte ellenségeit: szerinte a Google és a Twitter elfogult piaci szereplők, akik kevesebb megszólalást engednek a republikánus képviselőknek, így például neki is, míg a demokratáktól származó véleményeket nagyobb eséllyel, és szívesebben jelenítik meg.

Az USA első embere nem először üzen hadat az amerikai sajtóban a világ legnagyobb technológiai vállalatának, számos alkalommal bírálta ezeket a cégeket. A mostani szavai azonban viszonylag újak, habár hozzá kell tenni, teljesen pontatlanok: ahogy a Politico is felhívja rá a figyelmet, törvényalkotók, valamint az Egyesült Államok hírszerzéssel foglalkozó tisztviselői is egyetértenek abban, hogy a 2016-os elnökválasztásba történt beavatkozás egy tudatos akció volt, méghozzá Oroszország részéről:

óriási dezinformációs kampányt hajtottak végre a közösségi oldalakon, hogy befolyásolni tudják a választókat.

2018 decemberében napvilágra került jelentések szerint a 2016-os amerikai elnökválasztás idején Moszkva feltételezhetően valamennyi közösségi médiumot igénybe vette a választás befolyásolására. A Facebook akkori vizsgálata szerint az oroszok által vásárolt, politikai-közéleti tartalmak összesen 126 millió amerikai felhasználóhoz jutottak el.

Az orosz trollok a Twitteren is ott voltak, a mikroblog idén júliusban 70 millió gyanús felhasználót vont ki a forgalomból, de a Facebook és Instagram is tucatjával törölte a hasonló céllal műdkötetett fiókokat. Az Unhack The Vote szakemberei 250+ olyan weboldalt is találtak, ahol az oroszokkal folytatott kommunikáció nyomaira bukkantak

A FireEye kiberbiztonsági cég egy idén márciusban közzétett jelentése szerint valós volt a félelem, hogy az oroszok az európai parlamenti választásokat is megpróbálják majd megzavarni. A hírek miatt a cégek, köztük a Facebook is úgy döntött, szigorúbb szabályokkal készülnek az EP-választásra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bahrein is engedélyezte a BioNTech/Pfizer oltóanyagát, de kérdés, hogyan fogják tárolni

Bahrein is engedélyezte a BioNTech/Pfizer oltóanyagát, de kérdés, hogyan fogják tárolni

A járvány ellenére bővült a német autóipar, a magyar beszállítók is örülhetnek

A járvány ellenére bővült a német autóipar, a magyar beszállítók is örülhetnek

2021-ben nálunk is indul az HBO Max

2021-ben nálunk is indul az HBO Max