szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyos helyzetekben túlzott emelkedésbe kezdhet az Airbus A321neo. A problémát több lépésben oldhatják meg.

Gond lehet az Airbus A321neo típusú gépeivel, ezért légialkalmassági direktívát adott ki az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (ESEA) – számolt be róla az Airportal. A probléma a repülőgép magassági kormányát, illetve a csűrőket vezérlő számítógéppel lehet, vagyis a probléma szoftveres eredetű.

A beszámoló szerint a problémát az jelenti, hogy bizonyos repülési helyzetekben a repülőgép túlzott mértékű emelkedésbe kezdhet, ami irányítási nehézségekhez vezethet.

Az ESEA szerint nem minden Airbus A321neo gépre került fel a számítógép hibás frissítése. Ezeknél a repülési kézikönyvet 30 napon belül frissíteni kell, amihez az Airbus ad ki előírást. Amelyiken viszont már ott van a hibás szoftver, ott az előírások miatt üzemeltetési korlátozásokat vezethetnek be.

©

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Magyarországról induló repülőgépeket érinti-e a probléma. Annyi biztos, hogy a Wizz Air márciusban vette át az első, Airbus A321neo típusú repülőgépét, de, hogy azon ott van-e már a hibás szoftver, arra egyelőre nem reagált a lapnak a cég.

Ha szeretne tudni a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsón is lehet jót: teszten az alakváltó új Lenovo IdeaPad notebook

Olcsón is lehet jót: teszten az alakváltó új Lenovo IdeaPad notebook

Mutatunk öt számot, amelyekkel ön is milliókat nyerhetett

Mutatunk öt számot, amelyekkel ön is milliókat nyerhetett

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek