szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harmadik születésnapjához érkezett a No More Ransom projekt. A zsarolóprogramok írói biztos nem lesznek az ünneplők között, miután jelentős bevételtől estek el a program miatt.

Felhasználók ezrei lehetnek hálásak a No More Ransom programnak, ugyanis a projekt által kínált ingyenes fájlvisszaállító eszközöknek köszönhetően legalább 108 millió dollár (azaz közel 30 milliárd forint) kifizetésétől mentesültek. Ezen belül csupán a GandCrab zsarolóvírus ellen kínált visszafejtő eszköz fosztotta meg a ransomware íróit mintegy 50 millió dollártól. Mindezt az Europol jelentette be, köszöntve a program harmadik születésnapját.

©

A No More Ransom projekt 2016 júliusában indult, és jelenleg 82 eszközt kínál, amellyel 109 különböző ransomware eszén lehet túljárni. Az eszközök többségét jó nevű antivírus-fejlesztők jegyzik, például az Avast vagy a Bitdefender, de ott vannak a fejlesztők között a nemzeti rendőri szervezetek és online közösségek, például a Bleeping Computer. A legszorgalmasabb az Emsisoft nevű antivírus-készítő: 32 dekódoló eszközt adott ki 32 ransomware-törzs ellen. Az Emsisoft kutatója – írja a ZDNet – azt is elárulta, hogy olyan eszközöket is készítenek a ransomware-ek ellen, amelyek egészen új megközelítést használnak majd.

©

Az Europol adatai szerint több mint 3 millió felhasználó látogatta már meg – az egyébként magyar nyelven is elérhető – webhelyet, és legalább 200 ezren le is töltöttek innen programot. Bár a projekt Európában indult, az oldalt már 188 országból látogatták, azaz világméretűvé vált. A legtöbb látigató Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Hollandiából, Oroszországból és Brazíliából érkezett.

2016-ban csupán három alapítóval (a holland rendőrség, a Kaspersky és a McAfee) indult a No More Ransom projekt, de ma már több mint 150 partnerrel rendelkezik. Ezek a legkülönfélébb szektorokban tevékenykednek, a bűnüldözéstől kezdve a közintézményeken és akadémiákon át egészen biztonsági cégekig és a magántulajdonban lévő vállalatokig.

Az Emsisoft szóvivője szerint egyébként az Europol által említett 108 millió dolláros bevétel-kiesés igencsak alábecsült, a statisztikákban ugyanis – technikai okokból – egy csomó sikeres fájlvisszaállítás nem jelenik meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv