szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenleginél jóval egyszerűbb lesz a kisebb cégeknek, hogy műholdat juttassanak a világűrbe – hála a SpaceX új programjának.

Ma már nemcsak az űrügynökségek juttathatnak műholdat a világűrbe, a kábelszolgáltatóknak, az internetszolgáltatóknak és számos más cégnek is lehetősége van erre. Csakhogy minél kisebb egy vállalkozás (persze itt most nem a klasszikus értelemben vett kis- és közpévállalkozásokra kell gondolni), annál megterhelőbb a műhold elindítása – az ugyanis nagyon sok pénzbe kerül. A SpaceX viszont úgy döntött, változtat ezen.

A vállalat nemrég jelentette be az úgynevezett SmallSat Rideshare Program nevű programot, amely a kis műholdakat készítő cégek számára ad lehetőséget arra, hogy "helyet foglaljanak" a Falcon-9-es hordozórakéta egyik indítási időpontjára.

A "helyet" az indulás előtt több mint egy évvel kell lefoglalni, a küldetés ára pedig azon múlik, hogy mekkora műholdról van szó. Ezek szerint

  • 150 kg-os méretig 2,5 millió dollárba (kb. 727 millió forint)
  • 150-300 kg-os méretig 4,5 millió dollárba (kb. 1,3 milliárd forint)

kerül a célba juttatás. Ha valaki a kilövéshez közeli időpontban szeretne igényt tartani a SpaceX szolgáltatására, az ár 3-6 millió dollár is lehet. Bár ez soknak tűnik, nem árt elfelejteni, hogy a SpaceX egyetlen rakétaindítása 57 millió dollárba kerül.

Azok a cégek, akiknek valamiért el kell halasztaniuk a kilövést, a pénzükből fedezhetik a költségeket, vagy "átfoglalhatnak" egy másik időpontra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi cég műholdja nem fog célba jutni. A SpaceX azt ígéri, aki időben készenáll az indításra, annak a műholdja a világűrbe fog jutni.

A SpaceX eddig három küldetés indítását hirdette meg. Ezek szerint

  • 2020 november és 2021 márciusa,
  • 2022 első negyedéve, valamint
  • 2023 első negyedéve

környékén indul majd útnak a Falcon-9-es rakéta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!