szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai bíróság elutasította a Facebook fellebbezését abban a perben, amit az arcfelismerő rendszerük használata miatt indítottak ellenük. A tét nem kicsi.

Súlyos dollármilliárdokra büntethetik az Egyesült Államokban a Facebookot, miután elutasították a fellebbezését egy, az arcfelismerő technológiájukhoz kapcsolódó perben. Az ügy négy évvel ezelőtt, 2015-ben kezdődött, és a közösségi oldal azon funkciójához kapcsolódik, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók által feltöltött fotókon felismerjen a rendszer más felhasználókat is.

A The Verge beszámolója szerint a per azért kezdődött, mert a vád szerint a cég egy, a biometrikus azonosítás kapcsán megalkotott törvényt szegett meg. A törvény arra kötelezi az ilyen adatokkal foglalkozó cégeket, hogy még az adatgyűjtés és -tárolás előtt készítsenek egy erre vonatkozó szabályzatot, valamint tegyék egyértelművé azt is, miként tárolja az adott cég ezeket az információkat.

©

A felperesek azzal vádolták meg Zuckerbergéket, hogy nem tettek eleget ezeknek a követelményeknek. Az első ítélethozatal után a Facebook fellebbezést nyújtott be annak kapcsán, hogy a felperesek nem tudtak semmilyen olyan konkrét esetet bemutatni, amely szerint adatszivárgás történt volna.

A fellebviteli bíróság friss döntése szerint azonban azzal, hogy a Facebook jóváhagyás nélkül használta a technológiát, megsértette a felhasználók jogait. Az illinois-i törvény értelmében 1000 és 5000 dollár közötti büntetést lehet kiszabni jogsértésenként attól függően, hogy milyen súlyos volt a jogsértés. A Reuters értesülése szerint a tét nem kicsi, az ügy ugyanis több millió felhasználót érinthet. Amennyiben ítélet születik az ügyben, úgy a Facebook több milliárd dolláros büntetés elé nézhet.

A Facebook szóvivője szerint a döntést felülvizsgálják, és szükség esetén az amerikai legfelsőbb bírósághoz fordulnak majd. Kiemele, hogy a felhasználók bármikor ki- és bekapcsolhatják az arcfelismerő funkciót. A jogvédő szervezetek szerint ugyanakkor a funkció megmutatja, milyen veszélyek rejlenek az arcfelismerése használt technológiában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!