szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és Mexikó határán épülő amerikai határfal miatt pusztulhat el több fontos, leletekben vélhetően nem szegény régészhely Arizónában.

Miután az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság júliusban jóváhagyta, hogy Donald Trump amerikai elnök átcsoportosítson összegeket a Pentagon (védelmi minisztérium) költségvetéséből a határfalára, egyre biztosabb, hogy az építmény megvalósul.

A fal néhány helyen most is áll, de a beruházás még nem ért véget, az USA déli részén most is zajlanak a munkálatok. Ez pedig komoly baj a Nemzeti Park Szolgálat (National Park Service) friss jelentése szerint, amely arról ír, hogy az építkezés veszélybe sodorhat néhány arizóniai régészeti lelőhelyet: szám szerint 22 pusztulhat el, ha a munka nem áll le, vagy az illetékesek nem veszik figyelembe a kormányügynökség jelentését – írja a Gizmodo.

A régészhelyek az Organ Pipe Cactus National Monumentben, egy közel 1400 négyzetkilométeres nemzeti parkban találhatók. A 123 oldalas jelentés szerint az építkezés miatt fontos, még fel nem fedezett leletek semmisülhetnek meg. A területen korábban kőszerszámokat és kerámiákat tártak fel, de a szakértők úgy vélik, vannak még kincsek, amik felfedezésre várnak.

A hivatalos jelentésben foglaltak ellenére a tisztviselők nem halasztották el, vagy változtattak az építési terven, de részletesebb felmérésekre sem került sor, hogy legalább ásatásokat végezzenek a térségben.

Kevin Dahl, a nonprofit National Parks Conservation Association szervezet munkatársa szerint a határfal gyakorlatilag megsemmisítheti mindazt, amit védeni kellene.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó