szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magukat zsidónak valló felhasználókról készítenek adatbázist antiszemita csoportok, akik a titkosított üzenetküldőt, a Telegramot használják tevékenységükhöz.

A titkosított üzenetek küldésére alkalmas Telegramot szemelték ki antiszemita csoportok, hogy publikus listát készítsenek zsidó felhasználókról – idézi az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) figyelmeztetését a Mother Jones.

A szervezet szerint a szélsőjobboldali személyek által írandó listák a közösségi médiában megtalálható profilok alapján bővülnek. Az ismeretlenek olyan fiókokat keresnek, melynek tulajdonosai vállaltan zsidó származásúak. Az ADL szerint sokan a fiók felületén is jelzik a vallással kapcsolatos nézeteiket, így a neonáci csoportoknak nem kell sokat kutatniuk, a profil alapján pedig az ahhoz tartozó személy nevét sem tart órákig kinyomozni.

[Bekapcsolva maradt a wifi a telefonjukon, lebuktak a rasszista-homofób diákok]

Mivel a Telegramon váltott üzenetek nem jutnak harmadik félhez, a neonáci csoportok büntetlenül végezhetik tevékenységüket. Az ADL szerint bár erőszakos cselekményre egyik csoport sem szólít fel, a helyzet aggasztó és veszélyes. A csatornákat használó személyek kiléte nem ismert, számuk pedig viharos gyorsasággal nő: az egyikben már most 2400-an vannak.

A Mother Jones úgy tudja, a listák is gyorsan telnek, naponta tucatjával adnak hozzá neveket, köztük újságírókét, és politikai szereplőkét, de magánszemélyek is kerültek már fel rá. A listák célját egyelőre nem ismerni, de az ADL szerint nem véletlen, hogy készítőik ezen a platformon gyülekeznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!