szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Liviu Pop erdész már a második, akit munka közben öltek meg a romániai fatolvajok. Egy tényfeltáró videó szerint Romániában bűnszervezetek végzik az illegális fakivágásokat.

Rövid időn belül a második erdészt gyilkolták meg a rábízott erdőterületen Romániában, miközben illegális fakivágást próbált megakadályozni - írja a BBC. Szeptemberben Lasi megyében találtak holtan egy erdészt, most Máramaros megyében lőttek le egyet.

A hatóságok szerint az erdésszel saját vadászpuskájával végeztek ismeretlenek.

A brit hírportálnak nyilatkozott az Agent Green nevű természetvédelmi szervezet egy munkatársa, Gabriel Paun, akit elmondása szerint többször megpróbált meggyilkolni a román "favágó maffia". Az erdészek elleni támadások egyre gyakorabbik a szomszédos országban: idén már 16 támadást követtek el az erdészetek munkatársai ellen.

Románia érintetlen erdőiben soha nem látott ütemben zajlik az illegális fakitermelés, amelynek veszélyére a Greenpeace is figyelmeztetett. A környezetvédők szervezet szerint Romániában óránként három hektár erdő tűnik el, többek közt az illegális favágás miatt is.

A romániai illegális fakitermelés ügyét korábban tényfeltáró videóban mutatták be újságírók, hangsúlyozva, hogy a folyamatban politikusok is érdekeltek. A riporterek a nyomozásuk eredményéből arra következtetnek, hogy a törvénytelen fakivágásokat bűnszervezetek végzik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Hamis fotók terjednek a neten a brazíliai erdőtüzekről

A közösségi média jóvoltából azonnal érkeznek a hírek, fotók a világot érintő eseményekről. Kérdés, mennyire hihetünk ezeknek, még abban az esetben is, ha a hírt/képet megosztók ismert személyiségek.

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?