szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google keresője most is sok mindent képes megtalálni, de az összetett kifejezések, netán mondatok értelmezése sokszor még gondot okoz neki. Illetve már nem, a cég ugyanis javított a működésen.

Új algoritmust társított a keresésekhez a Google, mellyel a szolgáltatás lassan a természetes beszédhez hasonló mondatokat is képes lesz értelmezni, nem csupán kulcsszavakat – derül ki a cég bejelentéséből. A változtatás legfontosabb részét a Bert jelenti, amellyel egy sokkal okosabb algoritmust helyezett működésbe a Google.

A Bert (teljes nevén Bidirectional Encoder Representations from Transformers) gépi tanulásos modelleket használva igyekszik finomítani a találatokon, e folyamathoz pedig a szöveg kontextusát is figyelembe veszi. Ennek eredménye nem csak a találatoknál mutatkozik meg, a keresői oldalon is érezni a hatását: a felhasználó specifikusabb dolgokra is rákereshet, de a legjobb, hogy mindehhez komplett mondatok is társíthatók. Hasonlóan intelligens megoldást vezettek be korábban a Google Fordítóban is, ott azonnal érezhetővé is vált az "emberszerűbb" megértés.

A Google az elmúlt 5 év legnagyobb frissítéseként jellemzi a Bertet, és nem véletlenül: segítségével a keresések gyorsabban és pontosabban végezhetők, hiszen az algoritmus "nem csak néz, hanem lát is, úgy kutat a minket érdeklő információ után.

A keresőcég az egész világra kiterjeszti majd a Bertet, de első körben csak az Egyesült Államok területén indított kereséseknél fog beavatkozni. Az algoritmus – folyamatosan tanuló program lévén – még nincs kész, így távolról sem tökéletes. A Google szerint idővel azonban sokkal jobb lesz, és addigra talán más nyelveken, például magyarul is megtanul.

Ha máskor is tudni szeretne a Google újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Ezernél több fehéroroszországi civil ellen indult büntetőeljárás az elnökválasztás óta

Ezernél több fehéroroszországi civil ellen indult büntetőeljárás az elnökválasztás óta