szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötven évvel korábban, 1969-ben sikerült először szöveges üzenetet továbbítani egy számítógépről egy másikra. Értelme mondjuk nem volt, de fontos mérföldkövet jelentett.

A ma ismert internet 50 ével korábban, születésének évében még csak néhány hálózatra kapcsolt számítógépet jelentett – ezt valószínűleg mindenki ismeri, ahogy azt is, hogy az internet ősét Arpanetnek nevezték, a technológia pedig óriási szerepet játszott a ma ismert világháló kialakításában.

Azt viszont már jóval kevesebben ismerik, mi volt az a pont, amely az internetes kommunikációt útnak indította, és ezzel új kort hozott a számítástechnikában. Erről ír most a CNet, amely szerint 1969. október 29-én lényegében egy értelmetlen üzenet továbbítása és fogadása volt az a bizonyos pillanat, amikortól az internet létezését értjük.

Az üzenet mindössze két betűből állt: "LO", de 500 kilométerről arrébb, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) SDS Sigma 7-es gépéről érkezett a Stanford Kutatási Intézet (Stanford Research Institute, SRI) SDS 940-es számítógépére. A szöveget Charley Kline operátor küldte, aki eredetileg a "Login", vagyis bejelentkezés szócskát szerette volna begépelni, ám a rendszer az első két karakter után lefagyott.

A szöveg azonban átért, több mint 500 kilométert tett meg, és a San Franciscóhoz közeli Menlo Parkba érve megjelent a képernyőn. Ez volt az első online üzenetváltás az ősinterneten, vagyis az amerikai védelmi minisztérium alá tartozó rendszeren, az Arpaneten. Az 1969. október 29-i szövegküldésről és fogadásról később hivatalos feljegyzés készült. A hálózatbat kapcsolt csomópontok száma ezután gyors növekedésnek indult: 1977-re száz ilyen közt volt kapcsolat, 1989-re százezren, a '90-es évek elejére pedig egymillióan kapcsolódtak rá.

Az első magyarországi .hu-ra végződő internetcím az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet weboldala, a sztaki.hu volt. Utóbbi 1991. október 15-én hajnali 2 órakor jött létre. Ekkor ünnepeljük a magyar internetezés napját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan