szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Ráktérítőtől délre fekvő legnagyobb víznyelőrendszert fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport a dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen.

A Napo megyei víznyelőklaszter 19 karszt víznyelőből áll – ismertette a kínai, brit és francia tudósokból álló csoport. A víznyelők némelyike a tengerszint feletti ezer méter magasan húzódó fennsíkon alakult ki, egy sor víznyelő pedig a föld alatti folyók mentén keletkezett. A folyó és egy barlangrendszer köti össze őket egymással.

©

A klaszter víznyelőinek többsége több mint egymillió köbméteres, eredeti vegetációjuk szinte érintetlen, és az emberi tevékenység nagyon csekély hatása érzékelhető környezetükben. Éppen ezért a víznyelő klaszter felfedezése hozzájárulhat a víznyelők kialakulásának megértéséhez – magyarázta Csiang Csung-cseng, a kutatást szervező Kínai Geológiai Kutatóintézet Karsztgeológiai Intézetének vezetője.

Az óriási víznyelők, amelyeket Kínában tienkengnek neveznek, olyan dolinák, amelyek karsztvidékekre jellemzőek. Főleg Kínában, Mexikóban és Pápua-Új-Guineán alakultak ki. A tienkeng elnevezést 2001-ben Csu Hszüe-ven geológus javasolta a több mint százméteres mélységű dolinákra, mivel ezekre a különleges geológiai képződményekre még nem volt külön szakkifejezés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Pár napig még marad a ködös, hideg idő