szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GDPR-nek köszönhetően nem a Facebook az egyetlen, amely a felhasználók adatait kezelheti, másnak is lehetőséget is kell adniuk rá. Mindez egy új funkció érkezését jelenti.

A Data Transfer Project a GDPR-rel együtt született kezdeményezés, amelyet azért hoztak létre, hogy az egyes internetes szolgáltatásokon tárolt információk ne élhessenek vissza fölényükkel, hanem az ott tárolt adataink könnyedén átmozgathatók legyenek más szolgáltatásokba. Ennek hatására született meg a Facebook új eszköze, mellyel a közösségi oldalon tárolt képeket egyszerűen és közvetlenül a Google Fotókba másolhatják a felhasználók.

Aki szeretné, az saját gépére már most is letölthet mindent, amit valaha kitett a Facebookra és az összes küldött/kapott üzenetet. Ehhez itt talál közérthető segítséget.

Az új funkció ugyanott lesz elérhető, ahol a Facebooktól lekérhető adatcsomag parancsát találni. A Facebook először csak a Google Fotókba való mentés lehetőségét fogja bekapcsolni, de később más adatmentési eszközöket is biztosít majd a felhasználóknak. A fejlesztést idén már csak egy helyen, az íreknél tervezik bevezetni, majd valamikor 2020-ban aktiválják világszerte.

©

A Wired megjegyzi, hogy az eszközt úgy tálalja a Facebook, mintha a felhasználók kérték volna, hogy készítsék el számukra. Ez azonban nem igaz, a közösségi oldalt jogszabály kötelezi, hogy ne sajátítsa ki az adatkezelés lehetőségét, hanem más szolgáltatóknak is engedje át az állományokat, ha a felhasználó úgy kívánja.

Fontos tudni, hogy a képek átköltöztetésével nem minden vándorol a Google-höz: a fotókon megjelölt személyek neve például tipikusan ilyen. A funkciót természetesen nem lesz kötelező használni.

Ha értesülni szeretne a funkció aktiválásakor, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!