Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Remek időszak ez a Csillagok háborúja rajongóinak. Nemsokára a mozikba kerül a filmeket lezáró, gigászi összecsapásokat ígérő Skywalker kora, fut egy remek élőszereplős sorozat, a Mandalorian, és már kapható a Star Wars-játék, amire sokan régóta vágytak.

Ha akarnánk se tudnánk összeszámolni, hány Star Wars-játék született az eltelt évek során. Azt viszont már könnyebb megmondani, hány olyan van, amely az ígéretes trailer és játékmenet-videók ellenére nagy csalódást okozott a felhasználóknál. Az utolsók közt megjelent Battlefront és Battlefront II is tipikusan ilyenek, hiszen jóindulattal sem nevezhetők remeknek. (A folytatást ráadásul egy súlyos mikrotranzakciós botrány is végigkísérte.)

A Disney kemény átszervezői munkájának következménye volt ez, miután a cégóriás néhány éve szemrebbenés nélkül feloszlatta a LucasArts játékfejlesztői csapatát, a készülő játékokat (ilyen volt a Star Wars 1313 is) pedig leállíttatta. A filmvállalat azonban kitartott elképzelése mellett, amely szerint külsősöket bíz meg a fejlesztéssel. Így többek közt az Apex Legendset készítő Respawn Entertainment is lehetőséget kapott a bizonyításra.

Nem ezt a Jedit keresik

A stúdió először 2016-ban mutatott néhány képkockát a Jedi: Fallen Order nevű játékról, majd két évig tartó csend után 2018-ban árultak el új információkat róla. A rajongókat nem csak ez zavarta, attól is tartottak, hogy a történetmesélésben kevés tapasztalattal rendelkező kiadó mihez kezd egy ekkora univerzummal. (A Respawn adta ki a Titanfall 1 és 2 játékokat, melyek ugyan kampánnyal, vagyis küldetésmóddal is rendelkeznek, de inkább a multiplayer üzemmódra fókuszálnak.)

©

A hiányzó bizalmat a Disney kavarása sem pótolta, így egyetlen reménysugár maradt csak: a Respawn végül is nem egy rossz stúdió, amit az eddig megjelent játékaik is igazolnak. És most már a Fallen Order is, merthogy a program remekül építkezik a Star Wars világára, emellett szórakoztató és fénykardozni is elképesztően hangulatos benne. De utóbbiról kicsit később.

A Fallen Order érdekessége, hogy egy kevéssé ismert történetszálat nyit meg a rajongók előtt: évekkel a 66-os parancs után veszi fel a fonalat, amikor a jedik a rendszer ellenségei, és mindenki őket igyekszik levadászni. A történet főszereplője egy Cal Kestis nevű ifjú, aki maga is száműzetésben, kvázi menekültként éli mindennapjait. Cal ugyanis képes használni az Erőt, így az ő életét is kizárólag egy dolog határozza meg: mindezt eltitkolni.

A játék a Bracca nevű szemétbolygón indul, ahol Cal bajba kerül és egy elkerülhetetlen szituáció miatt le is leplezi magát. Innentől egy bolygókon átívelő kaland veszi kezdetét, rengeteg drámával és rejtvénnyel, miközben Calból a játékos szeme előtt válik vérbeli jedi lovag. A padawannak segítői is akadnak, köztük a Star Wars-univerzum talán legjobban eltalált droidja, BD-1, aki a karakter hátán kapaszkodva igyekszik követni őt.

A rengeteg cukiság ellenére azért nem árt hangsúlyozni, hogy a Fallen Order mégsem feltétlenül egy gyerekeknek kitalált videojáték, amit a komor, sötét hangulatú történet is bizonyít.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a fiatalabbak nem ismerkedhetnek meg vele, a Respawn arra ugyanis nagyon ügyelt, hogy a kisebb korosztály számára is eladható terméket készítsen. Így aztán a fénykardtól megszokott dolgok ebben a munkában nem igazán érvényesülnek: az emberi szereplők végtagjait nem lehet levágni, és vér sem folyik sehol.

Cal és a többiek

A fenti hiányosságot elsősorban a keményvonalas rajongók fogják megérezni, de túlságosan talán őket sem zavarja majd. A játék ugyanis jól eltalált karakterekkel és kiváló grafikával rendelkezik. Egy vonatos menekülés során például olyan érzése támadhat a felhasználónak, mintha egy izgalmas akció-thrillerbe csöppent volna, egy másiknál pedig a környezet az, ami nézelődésre kényszeríti a játékost. Itt érdemes megjegyezni, hogy Cal és csapata, a Mantis nevű űrhajó legénysége számos bolygóra ellátogat, de hogy milyen sorrendben, az rajtunk múlik. (Az utazások különlegessége, hogy a planétára jellemző lényekkel is meg kell küzdeni.)

©

Cal fejlődik is a kaland során, ami nem csak a karakter emberi oldalára van hatással: különféle képességeket tanulhatunk, illetve befolyásolhatjuk, mennyi életpontból gazdálkodjunk. A rendelkezésre álló Erő mennyiségét szintén növelhetjük, ami a jedivé válás egyik fontos része. Ráadásul minden képességünk ebből táplálkozik, ha pedig kifogy, úgy Cal sem tudja berobbantani a jégfalat vagy ellökni a rátámadó rohamosztagosokat.

A Respawn érezhetően sok időt töltött vele, hogy kitalálja, milyen lehetőségeket ültessen a játékba, amelyből a fénykard és annak testreszabása(!) sem hiányozhat, és ez alatt nem csupán azt értjük, milyen színnel világítson. A markolatot és a kard díszítését is átalakíthatjuk, idővel pedig két pengét is használhatunk. Cal ruhája (illetve ahogy a játékban nevezik, a poncsója), BD-1 és az űrhajónk színe ugyancsak variálható, hála a megszerzett apróságoknak, melyeket eldugott ládákban találni.

A fő attrakció: a fénykard

Egy olyan Star Wars-játékban, amely a menekülésről és (majdnem) állandó küzdelemről szól, a fénykard nemcsak egy időnként előhúzható eszköz, az életben maradásunk függ tőle. A Fallen Orderben ezért nincs is megszabva, mikor kapcsolhatjuk be, illetve ki, sőt. Ha úgy adódik, zseblámpaként is hasznát vehetjük, amely a sötét járatok felfedezésekor kimondottan előnyös.

Meg egyébként marha jól néz ki.

©

A látvány ugyanakkor nem csak itt kiemelkedő, az összecsapások is remekül sikerültek. Megkockáztatjuk: a Fallen Order az első olyan Star Wars-játék, ahol a fénykard tényleg úgy viselkedik, ahogy kell, és főleg emiatt annyira élvezetes előkapni. Kaszabolásról viszont ne is álmodjunk, Cal tanulóként eleve nem is lenne rá képes, másrészt a Respawn olyan megoldást kívánt létrehozni, amely kellő kihívást támaszt a felhasználók elé.

Utóbbiból következő egyik fontos megállapítás, hogy a kardot meg kell tanulni használni. Nem elegendő ugyanis lenyomni a suhintás gombjait, ki kell tapasztalni, mikor érdemes lecsapni vagy egy jó védekezés után támadást indítani. Cal ilyenkor lassabb, de annál látványosabb koreográfiában végzi ki áldozatát. A harcrendszer meglepően összetett, habár a Sekiro rengeteg odafigyelést igénylő mechanikájától nagyon elmarad. Az összehasonlítás azért sem véletlen, mert a két játék ebben a tekintetben valamelyest hasonlít.

©

Nehézségek ugyanakkor így is akadnak, és ez alatt nem feltétlenül legyőzendő ellenfelekre kell gondolni. A játékban rengeteg fejtörőt találni, sok esetben pedig némi ujjgyakorlatra is szükség lesz: Cal képes végigfutni egy falon, gyakran kell egyik kötélről a másikra ugrani, vagy szaladni, majd ugrani és azután megkapaszkodni egy meredek sziklafalon. Ezek az elemek persze nem a Respawn fejéből kipattant újdonságok, sokukat ugyanis más játékban, például a Tomb Raiderben vagy az Unchartedben is felfedezhetjük.

Forradalmi megoldásban tehát kár reménykedni, a játékélménynek viszont egyértelműen jót tesznek.

Na, ez már Star Wars-játék

A kiszámítható történet ellenére a Fallen Order mindvégig csavaros és izgalmas marad, ami talán elegendő indok arra, hogy valaki megvásárolja. Muszáj ugyanakkor kiemelni, hogy a sztori így sem tart örökké: ha mindent fel is fedez benne a felhasználó, akkor sem nyújt többet 30 óránál, ami sajnos nem túl sok. A játék azonban így is több mint sikeres, ami remélhetőleg a Disneyt is elégedettséggel tölti el. Mi nem csalódtunk.

A programot a PC-s verzió alapján teszteltük, 10-ből 9 pontot adtunk neki. Az év utolsó, igazán remek videojátéka, úgyhogy ezért sem érdemes kihagyni.

Többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!