szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új, interaktív oldal azt mutatja be, milyen élőlényeket rejt a tengerek, óceánok mélye.

A The Deep Sea nevű új oldal nem csak azért különleges, mert görgetéssel igyekszik megismertetni a tengerek, óceánok élővilágát. Egészen látványosan ábrázolja azt is, milyen teremtmények találhatók 4 vagy 5 ezer méteres mélységben.

Az ide kattintva elérhető oldalt egy Neal Agarwal nevű programozó készítette. A weboldalhoz csupán egy egérre, illetve nyilván monitorra van szükség, majd kezdődhet is a végtelenségig tartó görgetés. Miközben egyre furcsább élőlények jelennek meg a képernyőn.

Az oldalon az úgynevezett midnight zone, vagyis az a zóna is látható, ahova a mélység miatt a Nap sugarai már egyáltalán nem jutnak be. Az itt élő állatok maguknak állítanak elő fényt, mint például a horgászhal is, amelynek a feje elején található "antenna" a sötétben világít.

A görgetés közben felbukkanó képek mellett az élőlény neve, illetve néhány érdekesség is olvasható – sajnos nem mindegyikhez készült magyarázat, illetve ami meg is található, kizárólag angol nyelven olvasható. Nyelvtudás tehát nem árt hozzá.

Az oldalon 10 924 méter mélyre lehet lemerülni.

Az interaktív oldalt a Greenpeace Magyarország is megosztotta Facebook-oldalán. A bejegyzéshez hozzátették: a klímaváltozás, műanyagszennyezés, mélytengeri bányászat és a túlhalászat azonban mind-mind súlyos terhet rónak óceánjainkra, és mielőbbi, hatékony lépésekre van szükség, ahhoz, hogy megmenthessük őket.

A környezetővédő szervezet az óceánok védelmében egy petíciót is indított. Az akció célja, hogy az ENSZ keretein belül fogadjanak el egy hatékony egyezményt az óceánok védelméről. Ha kitöltené, kattintson ide.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Beiktatták Balog Zoltánt a püspöki hivatalába

Beiktatták Balog Zoltánt a püspöki hivatalába