szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

David Attenborough mára legendás természetfilmjei közül az egyik legfrissebb a Dinasztiák, amely családok szerepére fókuszál az állatvilágban. Az ötrészes természetfilm-sorozat egy-egy konkrét állatot és annak környezetét veszi górcső alá, a főszerepekben ezúttal csimpánzok, oroszlánok, afrikai vadkutyák, tigrisek és császárpingvinek jelennek meg.

A forgatócsoport négy éven keresztül követte nyomon a Föld ezen veszélyeztetett állatfajtáit, hogy bepillantást adhassanak a legdrámaibb, dinasztiákon átívelő hatalmi harcok és családi árulások világába – idézi fel a sorozatot műsorra tűző Spektrum. A bensőséges hangvételű sorozatban kibontakozik egy-egy történet, amelyből kiderül, hogy az állatok milyen kitartással védik a családjukat, miközben vezetői szerepüket érintő, és gyakran zord környezetükből eredő kihívásokkal kell szembenézniük. A látványos felvetélek, melyek Zimbabwe fennsíkján, India dzsungelében, a Szahara peremén, és az Antarktisz fagyos világában forogtak bemutatják, hogy milyen bonyolult viszonyok alakulnak ki egy-egy kolóniában, és hogy milyen is az igazi csapatmunka, amely egy felségterület megőrzéséhez szükséges.

©

A Spektrum közleménye kiragad egy érdekes jelenetet is a dokusorozatból. A nyugat-afrikai Szenegál egy figyelemreméltó csimpánzcsapat otthona, melyet két éven keresztül kísér nyomon a stáb. A megfigyelt terepet egyetlen erős, és elszánt vezető uralja, egy Davidnek elnevezett alfahím. Neki mindenből a legjobb jut, csakhogy ő senkiben sem bízhat. Riválisok veszik körül, akik arra készülnek, hogy megfosszák őt a rangjától. David beszakított füle azt jelzi, hogy sok csatát kellett már megnyernie azért, hogy megvédje a csapatban kivívott helyzetét, és a családját. Több mint 3 éve vezeti a csapatot, és errefelé nem is nagyon szoktak sokkal tovább a csúcson maradni. A sikeres alfahímet általában több hím is támogatja, de David egyedül van, és két különösen becsvágyó ellenfele is Jamin, és Luthor. David pontosan érzi, hogy ügyesen kell manővereznie, hogy hatalmon maradjon, szövetségest kell keresnie, így egy erős, de fehér szakállú csimpánzhoz próbál közelebb kerülni. Kurkászással próbálja erősíteni a kapcsolatot, előnyökért cserébe persze, de az később derül ki, hogy hasznos lehet-e ez a szövetség.

A BBC sorozata David Attenborough narrálásával december 14-én 10 órakor látható a Spektrumon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja