szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy friss statisztika szerint a legtöbb rosszindulatú hirdetési kampányt a Windows rendszert használók szenvedik el. Ez a rendszer elterjedtségét nézve érthető, ám a lista második helyezettje annál meglepőbb. Tippeket is mutatunk a veszély elhárításához.

A Devcon kiberbiztonsági cég által megosztott adatok szerint a 2019. július 11. és 2019. november 22. között megfigyelt rosszindulatú hirdetések 60,7 százaléka a Windowst használókra irányult. Ezeknek az online hirdetéseknek a célja a végfelhasználóra nézve káros hatás: ártalmas webhelyekre irányítják az áldozatokat, vagy ráveszik őket arra, hogy kártékony programokat töltsenek le. A Windows effajta népszerűsége érthető, hiszen a legelterjedtebb operációs rendszerről van szó, amelyen keresztül sok százmillió felhasználó érhető el.

©

Minthogy a Windows ilyen jövedelmező platform, kevés ösztönző van a rosszindulatú programok szerzői számára, hogy időt és fáradságot fordítsanak például Mac-központú fenyegetésekre, így a rosszindulatú hirdetéseknek csak a 10,5 százaléka érkezik Macekre. Így a Macek a lista harmadik helyén állnak, s nagy meglepetésre a Chrome OS kerül a második helyre, 22 százalékkal. Az iOS-re a támadások 3,2 százaléka, Androidra 2,1 százaléka, iPad OS-re pedig mindössze a 0,8 százaléka irányul, bár itt meg kell jegyezni, hogy egy egészen friss rendszerről van szó. A legkevésbé a Linux volt kitéve ilyesfajta támadásoknak (0,3 százalék), aminek az lehet a magyarázata, hogy a legtöbb Linux rendszert szervereken használják.

S hogy miként védheti magát a felhasználó?

Mindenekelőtt fontos tisztában lenni azzal, hogy az online hirdetések általában JavaScriptre épülnek, s akár ez ellen is lehet tenni óvintézkedéseket. Mindig érdemes antivírust használni, és ellenőrizzük, hogy a legaktuálisabb állapotban van-e. Még ha jól is hangzik egy hirdetés, ne kattintsunk rá, akármilyen vonzó nyereményekkel kecsegtet. Tisztítsuk meg a böngésző gyorsítótárát, ami sok mindent elárulhat rólunk. Bármilyen kényelmes is, ne használjuk a böngésző „jelszó mentése” funkcióját, inkább jelszókezelőt használjunk. S végül, ha valahol kártékony hirdetést látunk, azonnal jelentsük a webhely tulajdonosának – lehet, hogy ő nem is tud róla.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség