szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dörzsölik a tenyerüket a SpaceX-nél, miután a konkurens Boeing tesztűrhajója az első fontosabb bevetésén kudarcot vallott.

A Boeing pénteken felbocsátott, utasok nélküli tesztűrhajója letért pályájáról és nem fog összekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomással (ISS) - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) sajtótájékoztatóján.

A Starliner nevű űrjárművet 48 órán belül visszahozzák a Földre.

A Starlinert személyzet nélkül indították a Nemzetközi Űrállomásra. Az Atlas-V rakéta kilövése rendben zajlott, ám fél órával a start után a Boeing azt jelentette, hogy az űrhajó nem állt arra a pályára, amelyen az űrállomásra jutott volna. A Starlinernek egy hétig kellett volna az ISS-szel maradnia.

A Boeing űrjárművét, a CST-100 Starlinert azért tervezték, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) asztronautáit a jövőben az ISS-re szállítsa. A cég szakemberei szerint a repülésirányítók minden lehetőséget megvizsgáltak és hangsúlyozták, hogy az űrkapszula stabil pályán tartózkodik.

A United Launch Alliance rakétája a Cape Canaveral-i űrközpontból indult és legalább öt percig látható volt még a sötétedő égen a fehér kondenzcsíkja. Nézők ezrei figyelték első útját. A Boeing ezzel az úttal akarta utolérni a SpaceX-et, a NASA másik üzleti partnerét, amely márciusban hajtott végre hasonló fellövést. A Starliner sikeres fellövése esetén a Boeing azt tervezte, hogy nyáron visz asztronautákat az űrbe.

A Starliner tesztűrhajó.
©

November elején a CST-100 Starliner próbarepülésekor három ejtőernyőjének egyike nem nyílt ki. Az ejtőernyő akkor mondott csütörtököt, amikor az űrhajó azon üzemmódját tesztelték, hogy szükséghelyzet esetén a személyzetet biztonságba helyezze.

A NASA a Boeinget és Elon Musk SpaceX vállalatát választotta ki arra, hogy űrjárművet fejlesszen amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásához az amerikai űrsiklóprogram 2011-es befejezése után. Az ejtőernyők alkalmazása mindkét vállalat számára nagy műszaki kihívást jelentett és számos kérdést vetett fel a személyzet biztonságát és a repülések gyakoriságát illetően. Az ejtőernyők lassítják le az űrjárművet, amikor szuperszonikus sebességgel visszatér a Földre.

A SpaceX Crew Dragon nevű űrhajójával a jövő év első negyedében tervezi az első próbarepülést űrhajóssal a fedélzetén azután, hogy márciusban befejeződtek a személyzet nélküli tesztrepülések – közölte a cég és a NASA.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pert nyert a Hell Energy egy uniós bíróságon, mely során az ítéletbe foglalták azt is, hogyan gondolkodnak a németek

Pert nyert a Hell Energy egy uniós bíróságon, mely során az ítéletbe foglalták azt is, hogyan gondolkodnak a németek

Olyan fotót készített a New Horizons a Naprendszer szélén, amilyenre még nem volt példa

Olyan fotót készített a New Horizons a Naprendszer szélén, amilyenre még nem volt példa

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be