szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz év leforgása alatt sokkal több súlyos természeti katasztrófa történt, mint a 2000-es években.

Gyakran lehet arról hallani, hogy a klímaváltozás nemcsak az életminőségben hoz igen komoly változást, hanem abban is, hogy mekkora károkat okoz majd egy-egy időjárási anomália. A globális felmelegedés ugyanis egyre több és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeket hoz majd magával: a szárazság mellett hatalmas viharokat, árvizeket is. Az Egyesült Államokban most megnézték, az elmúlt 10 év ilyen szempontból mennyibe került az USA vezetésének, és van-e változás a korábbi évtizedhez képest. Kiderült, van, és nem is kevés.

A 2000-es évekhez képest több mint kétszeresére nőtt az egymilliárd dollárnál, vagyis nagyjából 298,8 milliárd forintnál nagyobb veszteséget okozó időjárási és éghajlati katasztrófák száma az Egyesült Államokban az elmúlt évtized során – derült ki az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerdán közzétett szokásos évi jelentéséből.

©

A dokumentum szerint a 2010-es években 119 olyan esemény volt az országban, amely egymilliárd dollárnál nagyobb károkat okozott és ezek együttesen a 800 milliárd dollárt is meghaladó anyagi veszteséget eredményeztek. Ez átszámítva mintegy

238 976 000 000 000 forintot jelent.

És akkor még tényleg csak a legsúlyosabb katasztrófákról van szó.

[Még az ég színe is más lett a Dorian hurrikán után]

A mutatók szerint a 2019-es évben 14 ilyen pusztító időjárási és éghajlati esemény sújtotta az Egyesült Államokat, együttesen nagyjából 45 milliárd dollárnyi kárt okozva.

Legkevesebb 44 ember vesztett életét ezekben az időjárási katasztrófákban, amelyek között volt erdőtűz, két trópusi ciklon, három folyóáradás és nyolc súlyos vihar.

©

Az átlaghőmérséklet országszerte meghaladta a 20. századi átlagot, ami azt jelenti, hogy 2019 az elmúlt 125 éves periódus legmelegebb harmadába tartozik. Alaszka például történetének legmelegebb éveként könyvelhette el a tavalyit.

A NOAA kutatóinak számításai szerint továbbá 1973 után a 2019-es volt a második legcsapadékosabb év az Egyesült Államokban.

Ha szeretne értesülni a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb hírekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!