szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyomásgyakorlással próbálja elérni az amerikai kormányzat, hogy a britek ne a Huawei technológiáját használják az 5G-s hálózatfejlesztésekhez. Egyelőre eredménytelenül.

Nem tetszik a Donald Trump vezette amerikai kormányzatnak, hogy az Egyesült Királyság a Huawei támogatásával végeztetné el az ország különféle telekommunikációs fejlesztési munkáit – derül ki a BBC cikkéből.

A Trump-adminisztráció olyannyira veszélyesnek gondolja a kínai óriásvállalatot, hogy Boris Johnson brit miniszterelnököt máris nyomás alá helyezték miatta. Az amerikaiak azt próbálják elérni, hogy a brit vezetés ne a Huawei technológiáját használja hálózatépítéshez, amely kapcsán szokásos érveiket hangoztatják: hogy a cég telefonjain át zajló kommunikációt egész Kína látja.

A BBC szerint az ügy hétfőn mérgesedett el. Johnson egy előterjesztését adott be, hogy engedélyezzék a Huawei-féle munkát, mire azonnali reakció érkezett a tengerentúlról. Ennek rövid lényege azt volt, hogy az amerikaiak szerint "őrültség" a kínai óriás eszközeit használnia a briteknek.

Az előterjesztésről egyelőre nem született döntés, de a brit vezetés láthatóan kitart a Huawei mellett. Boris Johnson ráadásul arról beszélt, hogy országának joga van a modern technológia használatára, de ha azt bármi okból kifogásolja valaki, hát javasoljon használható alternatívát helyette.

Az biztos, hogy ha Johnsonék javaslatát elfogadják, az az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közti hangos politikai vitába torkollik majd. Erre ráadásul igen nagy az esély, ugyanis a brit kibervédelem szerint az amerikaiak nem létező dolgokra alapozzák aggodalmaikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!