szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Könnyen lehet, hogy a Facebook eltemeti a másfél évvel ezelőtt bemutatott IGTV-t, az Instagramból ugyanis kivették a gombot, amellyel közvetlenül el lehet érni a hosszabb videókat.

Amikor az Instagram 2018 nyarán elindította az új videós szolgáltatását, az IGTV-t, még igen komoly reményeket fűzött hozzá. A cél – kimondatlanul – lényegében az volt, hogy a YouTube konkurensévé válhasson a képmegosztó platform. Az IGTV ugyanis lehetőséget ad rá, hogy a korábbi 1 perces időkorlát helyett akár 60 perces felvételeket is közzétegyenek a felhasználók az Instagramon, illetve a külön erre a célra létrehozott, androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is elérhető appban.

Ehhez képest nemcsak, hogy a YouTube uralmát nem tudták megingatni – pláne nem a TikTokét –, de az indulás óta a dedikált alkalmazás még a 10 milliós letöltési számot sem tudta összehozni. A Sensor Tower adatai szerint 2018 júniusa óta csupán 7 millióan töltötték le az IGTV-t, ami két okból sem nevezhető túlságosan fényes diadalnak. Egyrészt azért, mert az Instagram 1 milliárd, havonta legalább egyszer aktív felhasználóval büszkélkedik, másrészt pedig azért, mert – szintén a Sensor Tower adatai szerint – a TikTok appja ugyanennyi idő alatt 1,15 milliárd letöltést hozott össze. Emiatt egyébként Mark Zuckerberg külön aggódhat.

A fenti adatok annak fényében még érdekesebbek, hogy az Instagram fejlesztői most úgy döntöttek, kiveszik az IGTV ikonját a fő applikációból.

©

A TechCrunch-nak a Facebook szóvivője elismerte a változtatás tényét, amit azzal indokolt, hogy

nagyon kevesen használták az ikont.

Helyette – állítja – a dedikált IGTV appon, valamint a hírfolyamon, a felhasználók profilján és a Felfedező funkción keresztül fogyasztják az ilyen videós tartalmakat. Ezzel a lépéssel ugyanakkor épp azt a lehetőséget veszik el a felhasználóktól, hogy könnyen és gyorsan férjenek hozzá az IGTV videós tartamaihoz. Mivel a gomb sok vizet nem zavart – például nem vett el hirdetési helyet az Instagramban –, az eltűntetése azt is jelentheti, hogy a Facebook szép lassan elkezdte temetni a fejlesztést.

[Nem nagyon érdekli a magyar márkákat az Instagram tévéje]

Tapasztalatunk szerint az IGTV gombja egyelőre nem (mindenkinek) tűnt el az Instagramból, de könnyen lehet, hogy egy következő frissítésnél már senkinél lesz ott a megszokott helyén.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
 Elmondta a KSH, mitől nőtt leginkább a GDP

Elmondta a KSH, mitől nőtt leginkább a GDP

Régóta várt funkciót kapott a windowsos Instagram

Régóta várt funkciót kapott a windowsos Instagram

Méreganyag van a Lidl aszalt fügéjében

Méreganyag van a Lidl aszalt fügéjében