A világ két pontján élő fiatalok szendvicset csináltak a Földből

A világ két pontján élő fiatalok szendvicset csináltak a Földből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét szendvics készült a Földből, de ezúttal sokkal pontosabban helyezték a világ két pontjára a kenyereket.

A világ egyik ismert mémjét használva ismét szendvicset csináltak a Földből – írta a The Guardian. Az akcióban részt vevő két fiatal egy-egy szelet kenyeret helyezett a földre, miközben egymástól kb. 20 ezer kilométerre voltak.

Az újabb Föld-szendvicset az új-zélandi Aucklandben élő Etienne Naude készítette egy spanyolországi kortársával. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen térben és időben is olyan helyen kellett lenniük, hogy a kenyerek szendvicset formázzanak.

A fiatalok a Google Térképet használva előbb kiszámolták, hol található Naude pozíciójának ellenpólusa. Ez azért sem egyszerű, mert a hely sokszor nehezen megközelíthető ponton van. (Magyarország ellenpólusa például minden esetben az óceán közepére vinné az embert, vagyis nem megvalósítható.)

A fiatalok a 12 órás időeltolódást is leküzdve a földre helyezték a kenyérszeleteket és ezzel elkészült a globális szendvics. Az akciót azért is volt nehéz végrehajtani, mert a két fiatal nem ismerte egymást, Naude tehát olyan embert kellett, hogy találjon, aki pontosan követi az utasításait.

©

Az első Föld-szendvicset az amerikai Ze Frank készítette el 2006-ban, aki éppen a Spanyolország–Új-Zéland vonalon hozta létre sajátját. Azóta többen is készítettek hasonlót, igaz, az eredmény nem minden esetben volt olyan pontos, mint Franké vagy Naudeé.

A Föld-szendvics elkészítése azért sem könnyű, mert a fennhatóság alá tartozó területek mindössze 15 százalékának van olyan ellenpólusa, amely szárazföldre vezet. Akárhol tehát nem megvalósítható, ráadásul a térképpel is ügyeskedni kell.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.