szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiadta a 2019-es évre vonatkozó utolsó pénzügyi jelentését a Facebook. Iszonyat sok dolláron ülnek.

Sokat vesztettek volna az elemzők, ha a saját jóslataikat teszik meg a fogadóirodákban a Facebook utolsó pénzügyi jelentésének közzététele előtt. A közösségi oldal ugyanis köszöni, jól van, a 2019-es év negyedik pénzügyi negyedévében is alaposan megszedték magukat.

A hivatalos adatok szerint 21,08 milliárd dollár bevételt szereztek, ami 25 százalékkal több az egy évvel korábbi pénzmennyiséghez képest. Noha így is hatalmas összegről van szó, a nyereség ehhez képest "mindössze" 7,3 milliárd dollár.

A pénzügyekkel kapcsolatos beszámoló másik érdekességét a felhasználói bázis alakulása jelenti. Szigorúan nézve ezen a téren sincs változás, a Facebook ugyanis nő, mint a gomba: már 2,5 milliárd havi aktív és 1,66 milliárd napi aktív felhasználónál járnak.

©

Az egy főre jutó átlagbevétel (ARPU) tekintetében valamelyest rosszabb eredményt produkált a cég, de félteni azért így sem kell őket: az európai júzerek fejenként 13,21 dollárt érnek a zuckerbergi birodalomnak, az amerikaiak viszont 41,4-et.

A vállalat összes alkalmazását nézve is érdekesek az eredmények: a Facebookot (mármint az appot), a Messengert, az Instagramot és a WhatsAppot naponta 2,26 milliárd felhasználó nyitja meg. Ez szintén új rekord. Az appok felhasználóként 7,38 dollárt hoztak a cégnek 2019 utolsó negyedévében, ami csak kicsit több, mint az egy évvel korábbi eredmény. Akkor 6,52 dollár volt a "fejpénz".

©

Érdekesség, hogy a vállalat számláinak összege (vagyis a kiadások) 12,2 milliárd dollárra nőtt az utolsó negyedévben, ami mintegy 34 százalékos ugrásnak minősül. Vagyis: a cégnek nem csak rengeteg bevétele van, a kiadásokra szánt összeg is szépen növekszik.

A cég azt is megosztotta, hogy mostanra közel 45 ezer alkalmazottjuk van (a konkrét szám 44,942), közülük ezren csak az adatvédelemmel foglalkoznak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!