szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ideig úgy tűnt, hogy Mark Zuckerberg elindul az Egyesült Államok elnöki székéért. Bár a kampány elkezdődött, a Facebook alapító-vezérigazgatója sehol.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Több olyan kijelentést is tett korábban Mark Zuckerberg Facebook-vezér, amelyek miatt sokakban egyetlen kérdés fogalmazódott meg: az alapító talán arra készül, hogy megpályázza az Egyesült Államok elnöki székét?

A téma 2017 januárjában lett forró, miután Zuckerberg a nyilvánosság előtt tett megnyilvánulásait többen úgy értelmezték, hogy azok valójában egy elnökjelölt felépítési folyamatának részei – még ha az érintett hevesen tiltakozott is.

Az ügy most azért került újra reflektorfénybe, mert az elnökválasztási kampány hétfőn hivatalosan is elstartolt. Ennek első lépése, hogy kiválasztják a demokraták első küldötteit Iowában. (Az Egyesült Államokban mindössze 14 tagállamban döntenek ily módon azokról a küldöttekről, akik majd a pártok országos elnökjelölő konvencióján döntenek az elnökjelölt személyéről.)

Zuckerberg azonban jó ideje nem mondott vagy tett olyat, ami az indulására utalna, és a hétfőn kezdődött kampány előtt és után sem jelezte, hogy szeretne részt venni az elnöki pozícióért folytatott küzdelemben. Úgy tűnik tehát, hogy a Facebook-vezér nem akar jelölt lenni és csatázni sincs kedve.

Pedig azelőtt több olyan rendezvényen is megjelent, amelyek a szakértők szerint akár kampányeseménynek is beillettek volna, és az is gyanús volt, hogy éppen Barack Obama legfőbb tanácsadóját szerződtette egy fontos munkára.

Arról, hogy Zuckerberg elnökjelöltnek készül, 2015-ben kezdtek pletykálni az amerikai lapok, miután arról szereztek információt, hogy a közösségi oldal vezetője váratlan bejelentésre készül. Ami később meg is történt: a Facebook alapítója "az emberiség érdekében" lemondott a családja birtokában lévő Facebook-részvények 99 százalékáról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!