szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Talán még a fotósok és képszerkesztők közül is csak kevesen tudnak róla, hogy az Adobe éppen 30 évvel ezelőtt, 1990. február 19-én adta ki a Photoshop legelső verzióját, a programét, ami azóta is meghatározza az életünket.

A jeles évfordulóról a The Verge sem feledkezett meg, akik egy különleges videóval tisztelegnek az Adobe munkássága előtt. Az alábbi felvételt még 2009-ben töltötte fel a j0han1 felhasználói néven futó júzer a YouTube-ra, amin a Photoshop legelső verziója látható működés közben. A program egy 1986-os Macinthos Plus számítógépen futott, amiben 8 MHZ-es volt a processzor, RAM-ból pedig 4 MB-ot tettek bele. Csak összehasonlításként: a mai mobiltelefonokban már 6-8 GB RAM dolgozik, hogy a processzorok fejlettségéről ne is beszéljünk.

A Photoshop az elmúlt 30 évben rengeteg változáson esett át, és jelentősen bővült a szerkesztéshez használható eszköztár is, mégis, a fenti videón jól látszik, hogy az 1990-ben bemutatott funkciókat a mai napig megtalálhatjuk a programban. Az Adobe egy táblázatot is közzétett a születésnap alkalmából, amin azt látni, melyik évben milyen fontos újdonság került a szoftverbe. Érdekesség, hogy a rétegeket például csak 1994-re készítették el.

©

A 30. évforduló alkalmából az Adobe frissítette a Photoshopot, így például a macOS-t használók mostantól bekapcsolhatják a sötét módot, az iPaden dolgozóknak pedig egyszerűbb lesz kijelölniük egy képről a kívánt részletet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"