szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a repülés kapcsán kimondjuk a Maverick nevet, valószínűleg mindenkinek ugyanazok jutnak az eszébe: Tom Cruise és a Top Gun című film. Az Airbus fejlesztői azon dolgoznak, hogy a vállalat új gépe legalább ekkora hírnévre tegyen majd szert.

A francia repülőgépgyártó vállalat, az Airbus a Singapore Airshow apropóján villantotta meg annak a repülőgépnek a prototípusát, melyen a cég fejlesztői évek óta dolgoznak. A tervek szerint nemcsak kevesebb üzemanyagot fogyaszt majd, de kényelmesebb is lesz, mint a jelenlegi modellek. És igen, a gép a Maveric nevet kapta meg, ami az egy betű különbség ellenére hangzásában nem nagyon tér el a Top Gun főszereplőjének nevétől.

©
©
©
©
©

A projekten dolgozó mérnökök nagyon belehúztak a fejlesztésbe. A szakemberek alig három év alatt hozták össze, hogy egy egyszerű skiccből egy távirányítással működő modell legyen, ami még 2019 júniusában a levegőbe tudott emelkedni.

Az Airbus számításai szerint a Maveric ugyanazokkal a hajtóművekkel 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot égetne el, mint a keskenytörzsű repülőgépek. A hajtóművek új elhelyezésével ráadásul zajterheelés is csökkenhet, ami a tágas terekkel együtt tovább fokozhatja az utasélményt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!