szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új kutatás szerint évente 5,5 millió emberélet lenne megmenthető, ha a kontrollálható légszennyezettséget a minimális szintre csökkentenék.

Átlagosan három évvel kapnak kevesebbet azok az emberek, akik szennyezett levegőjű helyen élnek és belélegzik a káros elemekkel teli oxigént – erről a The Guardian számolt be egy, a témában végzett új kutatás alapján.

A Max Planck Intézet kutatója és a tanulmány társszerzője, Jos Lelieveld professzor szerint számos rizikófaktor van, ami éveket vehet el a várható élettartamból, és ezek között a légszennyezés is megtalálható. A kutatók szerint a dohányzás például átlagosan 2,2 évvel rövidíti meg egy ember életét.

A légszennyezésnek tehát magasabb az egészségügyi kockázata.

A tudósok úgy vélekednek, hogy ha a kontrollálható légszennyezés szintjét a minimálisra csökkentenék, azzal az elvesztegetett három évből egyet visszakapna az ember. Globálisan nézve az emberiség 91 százaléka él súlyosan légszennyezett területen, ami évente 5,5 millió ember halálát okozza. Ők mind megmenthetők lennének a szennyezés visszaszorításával.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyes régiók között azért nagy különbségek vannak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos országokban a légszennyezés nem három évet, ennél többet vesz el az emberektől. Példa gyanánt Csádot említik, ahol 7,3 évvel rövidebb az élettartam a légszennyezés miatt. Kína, Sierra Leone, Türkmenisztán szintén ilyen országok.

A légszennyezés azért veszélyes, mert növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és súlyos károkat okoz(hat) a tüdőben.

A tanulmány kritikusai szerint a vizsgálat túl kevés jellemzőt vesz figyelembe, ezért fenntartásokkal kell kezelni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget