szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábban nagyteljesítményű számítógépeivel ismertté vált amerikai Honeywell azt ígéri, a következő hónapokban egy olyan kvantumszámítógépet mutat majd be, amely kétszer erősebb a jelenlegi legerősebbnél.

Amikor az elmúlt év végéhez közeledve azt gondoltuk, hogy már semmilyen komoly technológiai újdonság nem kerül elő az évtized végéig, akkor jött a Google, és ráborította a kétkedőkre az asztalt. Kiderült, a cég mérnökeinek sikerült olyan 53 qubites (kvantumbites) kvantumszámítógépet építeniük, amely elérte a kvantumfölényt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy olyan feladatot sikerült 3 perc alatt megoldania a gépnek, amelyhez a jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépnek több mint 10 ezer évre lenne szüksége.

[Holnaptól borul a fél világ? Mit jelent a kvantumfölény, mire számíthatunk ezután?]

Ezt a teljesítményt a világon elsőként sikerült összehozniuk, pedig mások is azon dolgoznak, hogy működő és használható kvantumszámítógépet építsenek – elég csak az Amazonra vagy az IBM-re gondolni. Most viszont egy újabb kihívó is feltűnt a színen, és nem kevesebbet állít, mint hogy a világ legerősebb ilyen eszközét sikerült megépíteniük.

©

Az amerikai Honeywell azt mondja, a következő három hónapban egy olyan kvantumszámítógépet fog bemutatni, amely kétszer erősebb, mint a jelenlegi legerősebb ilyen eszköz.

A merész kijelentéshez érdemes egy dolgot hozzátenni: a cégek a kvantumszámítógépek erejét a qubitek számában mérik. A Protocol szerint viszont a Honeywell nem kvantumbitekben, hanem kvantummennyiségben (Quantum Volume) számol. A kvantummennyiség az IBM meghatározása szerint a qubitek száma mellett az eszköz több más paraméterét is magába foglalja, és ezek alapján határozza meg a gép erejét. Minél nagyobb a kvantummennyiség, annál összetettebb feladatokat lehet elvégeztetni vele.

©

A Honeywell azt állítja, az általa fejlesztett készülék legalább 64 kvantummennyiségű lesz. Csak összehasonlításként: az IBM nemrég egy 28 qubites rendszert készített, aminél ugyanez az érték 32.

Hogy pontosan mire képes a cég kvantumszámítógépe, egyelőre nem tudni, legfeljebb csak találgatni lehet – egészen addig, amíg nem árul el róla több részletet. Az viszont már biztos, hogy a Microsoft megállapodást kötött a vállalattal, amely értelmében az Azure-ügyfelek hozzáférhetnek a Honeywell gépéhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem vagyok fáradt, ne temess!” – komor klippel jelentkeztek Majkáék

„Nem vagyok fáradt, ne temess!” – komor klippel jelentkeztek Majkáék

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke