szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos tesztet kell még elvégezniük az orosz és európai űrhivataloknak, hogy biztonságban indítható legyen az ExoMars-küldetés, de a koronavírus-járvány miatt erre egyelőre nem kerül sor.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Részben a világjárvánnyá minősített koronavírus-járvány miatt nem lehet elvégezni az ExoMars nevű Mars-küldetés néhány tesztjét, a szakemberek ezért úgy döntöttek, hogy a küldetést két évvel későbbre, 2022-re halasztják. Az időpont kiválasztásában a Mars és a Föld távolsága játszott szerepet, ebben az időszakban pedig várhatóan nem lesz túl messze egymástól a két bolygó.

Az ExoMars az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roszkozmosz közös missziója, amely két részből áll. Az egyik a TGO nevű Mars-szonda, amely a legköri gázokat vizsgálja a vörös bolygón, de ez a szerkezet már a helyszínen van, hiszen 2016 óta folyamatosan gyűjti az adatokat.

A misszió másik része a Rosalind Franklin nevét viselő rover, amelyet mostanában kellene indítani, de a tudósok szerint van még pár teszt, amiket muszáj, hogy elvégezzenek. A munka ezen a részén támadt most gond, ugyanis a világszerte tomboló koronavírus-járvány miatt a kutatók sem akarnak kockáztatni, ezért inkább lefújták a próbákat. Amiket persze amúgy is nehezen tudnának elvégezni, hiszen ott vannak a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások is. A további tesztekre elsősorban azért van szükség, mert a TGO-val indult korábbi leszállóegység, Schiaparelli nem tudott landolni 2016-ban, a kutatók ezért szeretnének biztosra menni.

Az ExoMars nevű misszió a marsi víz nyomait kutatja majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója