szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brit–magyar cég videós alkalmazása nyerte a hétvégén rendezett, 48 órás innovációs versenyen az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik különdíját.

Magyarország is csatlakozott a Hack the Crisis kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a fejlesztők olyan megoldásokat tegyenek le az asztalra, melyek segítséget nyújtanak a koronavírus-járvány leküzdésében. A kétnapos hackathon hazánkban április 3-án délután indult, és egészen április 5-ig (vasárnapig) tartott. Az eseményen összesen 134 csapat vett részt, melyen az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik különdíját egy brit–magyar cég csapata nyerte el.

A Cursor Insight fejlesztői a mozgások mesterséges intelligencia alapú elemzésével foglalkozik, és ebből a nézőpontból közelítette meg a problémát is. A csapat által megálmodott (és az ITM által díjazott) Dokivideo abban segít, hogy a járvány miatt a krónikus betegek számára se maradjanak el az orvosi vizsgálatok.

A lefejlesztett webes alkalmazás használatával a betegek saját otthonukban, időpont egyeztetése nélkül is végrehajthatják az orvosuk által videón rögzített gyakorlatokat.

Az orvosok távolról felügyelhetik a Parkinson-kórban, szklerózis multiplexben szenvedő, valamint a reumás vagy más mozgásszervi problémával küzdő, illetve fizioterápiát igénylő betegek kezelését. A doktorok a számítógép előtt ülve egyetlen kattintással videóra vehetik az adott betegnek szánt instrukciókat. A páciens az előírt vizsgálat közeledtével sms-t kap, a vizsgálati gyakorlatokat pedig egy számukra megfelelő időpontban, otthonuk kényelméből végezhetők el. Az orvosok a betegek által rögzített videókat bárhol és bármikor megtekinthetik, az időrendben eltárolt anyagok és feljegyzések pedig segítik a terápia sikerességének megítélését.

Az érzékeny egészségügyi információt tartalmazó videókat zárt rendszer továbbítja és tárolja a rendszer.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!