szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megváltozik egy arc, amennyiben csaknem a felét szájmaszk borítja. Ez viszont azt is jelenti, hogy nem használható az arcazonosítós zárolásoldás. Vagy mégis?

Ezekben a napokban egyre többen hordanak a szájat és az orrot takaró maszkot a világon, ami viszont lehetetlenné teszi az arc felismerésével történő zárolásoldást vagy az ilyen módon történő fizetést mondjuk egy zsúfolt helyen. Ilyenkor persze lehet ujjlenyomatot, PIN kódot is használni, csakhogy azzal épp az érintésmentes telefonhasználatnak van vége. Erre egyelőre az Apple sem tud megoldást, azonban egy kísérletből nemrég kiderült, akár maszkot viselve is működésre bírható a FaceID – számolt be a The Wall Street Journal.

A kínai Tencent Xuanwu laboratórium munkatársai úgy trenírozták a FaceID-t, hogy először csak az arcuk egyik (bal) felét borította a maszk, utána pedig csak a másik felét. Először persze nem sikerült, de egy kis türelemmel, hosszasabb „edzés” után már maszkban is felismerte a kísérleti alanyt a FaceID.

©

Az Apple továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az arcazonosítót úgy tervezték, hogy a szem, az orr és a száj látható legyen. Most viszont bárki utánajárhat, kinek is van igaza – a 9to5Mac részletes útmutatót is ad ehhez, bár azt ők is nyilvánvalóvá teszik, hogy a maszkos felismerési pontosság nem százszázalékos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!