szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínaiak szerint a legionellát a koronavírusos betegek 20 százaléka is megkapta.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az irodák, iskolák, gyárak és szállodák hirtelen bezárása példátlanul visszavetette a vízfogyasztást, a csőrendszerekben pedig a klórral fertőtlenített vízáramlás leállása és a víz pangása a legionella baktérium elszaporodásával járhat – idézett szakértőket a Reuters.

A kórokozó, amely a légiós betegséget is okozza, a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt károsítja, ezért közegészségügyi szakemberek azt szorgalmazzák, hogy az épületek üzemeltetői óvatosan nyissák újra ingatlanjaikat.

A legionella a legtöbb beteg esetében sikeresen gyógyítható antibiotikumokkal és kórokozó nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor egy épület három heti zárvatartása után elszaporodhat a baktérium, ezért a csőrendszert a nyitás előtt alaposan fertőtleníteni kell. A munkát elvégzőknek feltétlenül szükséges maszkot, kesztyűt viselniük.

A legionella a levegőben terjed, a tüdőbe jutva influenzajellegű tüneteket követően súlyos tüdőgyulladást, majd emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált is okozhat. A betegség lappangási ideje két hét. Amerikai statisztikák szerint a halálozási arány 10 százalékos, de azok között, akik kórházban kapják el, 40 százalék.

Kínai orvosok nemrégiben a The Lancet című orvosi szaklapban arról írtak, hogy a koronavírusos betegek 20 százaléka legionellával is fertőződött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Melyik telefonért rajong leginkább a világ?

Melyik telefonért rajong leginkább a világ?