szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közel 3600 éves koporsóba egy 16 éves lányt temettek. A kutatók szerint – a mellé helyezett tárgyak alapján – vélhetően nagyon szeretett sportolni.

Egy egyiptomi-spanyol régészcsoport a 17. dinasztia korából származó, csaknem 3600 éves, fából készült szarkofágra bukkant az egyiptomi Luxorban folytatott ásatásán – közölte az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

Az 1,75 méter hosszú fakoporsót számos temetkezési tárggyal együtt tárták fel a felső-egyiptomi Luxorban, egy agyagtéglából készült fülke mellett – mondta Musztafa Vazíri, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács főtitkára. A szarkofágot egyetlen szikomorfából faragták ki, és fehér habarccsal kenték be. Vörösre festett belsejében egy bal oldalán fekvő, alig 16 éves lány elég rossz állapotú maradványait találták meg.

A kutatók négy, egyenként 62-74 centiméter hosszú nyakláncot találtak a múmia mellkasán. Az ékszerek zöld színű, valamint üveggyöngyökből készültek, néhány szem Hórusz istent ábrázolta. A szarkofág másik oldalán egy agyagból készült kisebb koporsó volt, amelyben négy lenvászonba csavart, fából készült szobor feküdt.

©

A régészek a temetkezési helyen jó állapotban találtak egy pár vörös bőrcipőt, bőrcsíkkal összekötözött bőrlabdákat, egy macskapárt és rózsákat – tette hozzá Vazíri, aki szerint ezek egy olyan nő személyes tárgyai lehettek, aki szeretett táncolni és sportolni. A bőrlabdáról szintén közöltek fotót.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Most otthonából, ingyen járhatja be VI. Ramszesz sírhelyét – 360 fokos felvételek

A turizmusért felelős egyiptomi minisztérium az elmúlt években sokat tett az ország turizmusának erősítéséért, de a koronavírus-járvány most nekik is keresztbe tett. Hogy a volt és leendő turisták továbbra se távolodjanak el Egyiptomtól, a 3D-bemutatókhoz használható Matterporttal feltérképezték az egyik legismertebb egyiptomi fáraó sírhelyét.

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen