szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Windows rendelkezik néhány olyan szabállyal, amelyeket mostanáig sem iktattak ki a szoftver mérnökei. Ebből mutatunk most egy érdekesebbet.

A Windows igen bonyolult rendszer, a működését biztosító kódok legmélyén pedig olyan nyomokat is találni, melyek még az MS-DOS időszakból maradtak vissza. Ennek egyik látványosabb következménye, hogy a modern oprendszerek többségénél nem lehet “con”, “aux”, “prn”, illetve “nul” nevű mappákat vagy fájlokat létrehozni. Próbálja csak ki: klikkeljen a jobb egérmutatóval az asztalra, válassza az Új, majd a Mappa parancsot, s a létrejövő könyvtárnak adja a “con” nevet. (Természetesen idézőjelek nélkül.)

Ugye, hogy nem sikerült?

A jelenség nem egyedi, sem a Windows 7-ben, sem a 10 kiadás különféle verzióiban sem lehet ilyen neve egy mappának. És ugyanez igaz a szöveg- illetve képfájlok esetében, azokat sem lehet “con”-nak nevezni.

A furcsaságra és a megfejtésre egy Tom Scott nevű youtuber hívta fel a figyelmet. (A videós neve ismerős lehet lapunk olvasóinak, Scott volt ugyanis, aki egy trükkel olyan címet adott egy videójának, hogy a felvételt milliók kattintották le.) A programozó ezúttal a mappanevek kapcsán jelentkezett új feltöltéssel, amiben választ is ad a sokakat foglalkoztató kérdésre: miért nem lehet “con” neve egy fájlnak a Windowsban? Nos, a válasz igen egyszerű: a tiltott kifejezések valójában eszköznevek; a con szó például a “console” rövidítése. (Ez az a felület, ahol különféle szöveges parancsokkal utasítható a rendszer.)

Scott elmondása szerint a régi időkben sok ilyen rövidítés létezett, és mindegyik igen fontos feladatot látott el. A Microsoft pedig – úgymond – lefoglalta e neveket, hogy a munka gyorsítható legyen, illetve (és talán ez a legfontosabb), hogy a rendszer véletlenül se értelmezhessen félre bizonyos műveleteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes